Tagi

, , ,

Kilka lat temu odkryliśmy azjatycką knajpkę. Kiedyś do kuchni chińskiej podchodziłam z rezerwą, dlatego też i tam poszłam z nastawieniem na „nie”. Przeglądałam menu i nie wiedziałam co wybrać: wołowina po sajgońsku, kaczka po pekińsku… No wszystko fajnie, ale skąd mam wiedzieć co jest ostre, co jest z warzywami, a co jest na słodko? W końcu natrafiłam na kurczaka w cieście sezamowym – wybrałam danie, którego nazwa jasno mówi, czego się mogę spodziewać. Na talerzu dostałam osiem chrupiących kulek ciasta, usmażonych na głębokim oleju z soczystą, imbirową piersią kurczaka wewnątrz… Danie tak mi smakowało, że zrobiło mi się żal, kiedy się skończyło. Oczywiście staliśmy się stałymi bywalcami tej restauracji i zdążyliśmy przetestować niemal każde danie. Kuchnia azjatycka jest zaskakująca i pełna smaków i aromatów. Im częściej tam jadałam, tym bardziej nabierała mnie chęć na ugotowanie czegoś podobnego. Zaszczytne pierwsze miejsce w mojej kuchni zdobył właśnie kurczak w cieście sezamowym – który udał się jak należy dopiero po kilku modyfikacjach przepisu. No i chyba nie muszę mówić, że kuchnia chińska stała się jedną z moich ulubionych…
Jako dodatek polecam szybką sałatkę azjatycką z awokado i ogórkiem.

Składniki (na 4 osoby) i przygotowanie:

  • NA KURCZAKA:
  • 1 i 1/2 szklanki mąki
  • 2 łyżki mąki ziemniaczanej
  • 2 łyżki proszku do pieczenia
  • 2 jajka
  • 1 i 1/2 szklanki wody
  • 100 g ziaren sezamu
  • jedna duża (podwójna) pierś kurczaka
  • pół łyżeczki imbiru, mielonej kolendry oraz gałki muszkatołowej
  • 3 łyżki sosu sojowego
  • olej (ok. 0,5 l)
  • NA SOS SŁODKO-OSTRY:
  • 3/4 szklanki wody
  • 3 łyżeczki brązowego cukru (może być też biały)
  • łyżeczka przecieru pomidorowego
  • pół łyżeczki czosnku granulowanego
  • łyżeczka ziaren chili lub płatków chili
  • 2 łyżeczki papryki słodkiej
  • pół łyżeczki imbiru
  • 1,5 łyżki sosu sojowego
  • pół łyżeczki maki ziemniaczanej

Pierś kurczaka pokroić w kostkę ok. 2x2cm, przyprawić sosem sojowym, imbirem, gałką muszkatołową oraz kolendrą. Podsmażyć na łyżce oleju przez ok. 10 minut na średnim ogniu. Odstawić do wystygnięcia.
W międzyczasie przygotować ciasto: wodę, jajka, mąkę, mąkę ziemniaczaną, proszek do pieczenia i sezam dokładnie wymieszać – ciasto powinno mieć lejącą konsystencję. Odstawić do lodówki na 20 minut.
Przygotować sos: wodę z cukrem zagotować, dodać przecier pomidorowy, paprykę słodką i dokładnie wymieszać. Zagotować dodać pozostałe przyprawy i doprowadzić do wrzenia. Pół łyżeczki mąki ziemniaczanej dokładnie rozmieszać w miseczce z łyżką wody, a następnie wlać do wrzącego sosu, mieszając do zagęszczenia. Sos przelać do miseczki.
Ostudzonego kurczaka wrzucić do ciasta i dokładnie wymieszać, by kawałki mięsa były obtoczone ciastem z każdej strony. W woku lub rondlu mocno rozgrzać olej do głębokiego smażenia i łyżkami wkładać po kawałku kurczaka do oleju (istotne jest, żeby łyżkę zanurzyć w oleju na chwilę, aby ciasto ścięło się z wierzchu i nie rozlało po całym woku). Smażyć do zazłocenia, odwracając na drugą stronę – wyciągać łyżką cedzakową na papierowy ręcznik, aby odsączyć kuleczki z nadmiaru tłuszczu. Podawać z wcześniej przygotowanym sosem, surówką i ryżem.

Smacznego! Karla

About these ads