Często do kanapek, kiełbasek, grillowanych mięs czy pizzy używamy ketchupu lub sosu kupionego w sklepie. Niejednokrotnie walory smakowe oraz skład tych sosów pozostawiają wiele do życzenia. Dlatego kiedy tylko mam okazję przygotowuję domowej roboty pikantny sos z nutką czosnku i miodu. Świeże papryczki chili i pachnące pomidory sprawiają, że sos jest zdrowy i pyszny! Miód, chili i czosnek sprawia, że jest idealny na okres jesienno-zimowy – wspomaga odporność i pomaga w leczeniu przeziębień! Sos nie posiada konserwantów i zapewniam Was, że nie postoi długo w lodówce. Moi domownicy pochłaniają go w mig jako dodatek do wielu dań :) Sos powstał dzięki współpracy Karla&Ujek company® (czytaj ja i mój mężczyzna :)). W przyszłości planujemy przygotować taki sos z najostrzejszej papryki świata… ;>
Skład (na mały słoiczek) i przygotowanie:
- 12 papryczek chili
- 3 pomidory
- 1 cebula
- 2 łyżeczki miodu
- 2 ząbki czosnku
- łyżeczka soku z cytryny
- 2 łyżeczki przecieru pomidorowego
- łyżeczka soli
Cebulę pokroić w drobną kosteczkę, podsmażyć na łyżeczce oleju. Dodać pokrojone drobno pomidory oraz pokrojone w krążki papryczki chili wraz z nasionami. Dusić pod przykryciem co najmniej 30 minut od czasu do czasu dolewając odrobinę wody, by sos się nie przypalił.
Po 30 minutach dodajemy przecier pomidorowy, 2 łyżeczki miodu, drobno posiekany czosnek, sok z cytryn. Całość gotujemy bez przykrycia ok. 10 minut, aż sos nabierze odpowiedniej konsystencji.
Smacznego! Karla
mogę to zrobić bez miodu?
Jasne, że tak :) jeśli wolisz możesz dodać odrobinę cukru, albo nie dodawać w ogóle nic słodkiego :)
w jakiej temperaturze go przechowywać, ile może postać nie otwierany?
W lodówce :) jest tak ostry, ze spokojnie ok. 2 tygodni :)
Poczekam kilka tygodni, aż papryczki na moim krzaku dojrzeją i zrobię! ;3
Czy można taki sos pasteryzować, aby postał dłużej jako zapas zimowy?
Powiem szczerze, że nie próbowałam… Cenna sugestia, chyba spróbuję dziś.