Tagi

, , , , , ,

Dziś Międzynarodowy Dzień Pizzy i właśnie z tej okazji mam dla Was przepis na pyszną pizzę… Ale nie taką prawdziwą włoską, lecz szybką, bo bez dodatku drożdży. Często mam ochotę na pizzę, ale nie zawsze mam w domu drożdże. Któregoś wieczora raz z ukochanym zachciało nam się pizzy, ale nie mieliśmy drożdży. Było dość późno, więc sklepy były już nieczynne, a pizzy zamawianej nie lubimy.  Postanowiliśmy wypróbować, jak będzie smakować pizza… bez drożdży, a z proszkiem do pieczenia! Powiem Wam, że była pyszna: cienka i chrupiąca. No i przygotowanie jej jest błyskawiczne!
Miłośników kuchni włoskiej zapraszam do zakładki kuchnia włoska oraz do wypróbowania przepisu na muffiny pizzowe bez drożdży! pizza1

Składniki i przygotowanie:

  • 2,5 szklanki mąki,
  • 1/3 szklanki oliwy,
  • 1/3 wody,
  • 1 jajko,
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • szczypta soli
  • pół łyżeczki oregano
  • pół łyżeczki bazylii
  • ulubione dodatki na farsz ( w naszym przypadku były to pomidory, oliwki, szynka i mozzarella)

Mąkę wymieszać z proszkiem do pieczenia, na stolicy usypać kopczyk i zrobić w nim wgłębienie. Do wgłębienia wlać wodę, oliwę oraz wbić jajko. Dodać sól i zioła. Ciasto zagnieść. Następnie rozwałkować na kształt blachy i wyłożyć na wysmarowaną tłuszczem blachę. Na wierzchu ułożyć ulubione składniki. Piec w 200 stopniach na termoobiegu około 15-20 minut.

Smacznego! Karla

About these ads