Tagi

, , , ,

Za oknem ostatnie promienie jeszcze letniego słońca… Może warto nieco osłodzić sobie i swoim milusińskim pierwszy wrześniowy dzień. Co mogę zrobić, żeby mentalnie przedłużyć sobie wakacje? Rabarbar kojarzy mi się z wakacjami na wsi u babci, zapachem placka drożdżowego i pysznym kwaskowym kompotem. Dzisiaj żeby osłodzić sobie zbliżającą się wielkimi krokami jesień postanowiłam upiec słodkie babeczki z kwaśną, rabarbarową niespodzianką.

Jak je przygotować? Potrzebne będzie:

  • 1/2 kostki masła
  • 125 g cukru
  • 2 jajka
  • 1 opakowanie cukru wanilinowego
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • 200 g mąki
  • 4 łodygi rabarbaru

Rabarbar umyć, obrać z cienkiej skórki i pokroić w plasterki. Zostawić kilka krążków do ozdoby.
Mąkę, proszek do pieczenia i rabarbar wymieszać. Nagrzać piekarnik do 175 stopni.
Cukier i cukier waniliowy utrzeć z masłem na puszystą masę, powoli dodawać jajka. Następnie powoli dodawać mąkę, proszek do pieczenia i rabarbar do masy jajecznej cały czas mieszając.
Foremki wysmarować tłuszczem (w przypadku foremek papierowych nie!) i wypełnić je ciastem do 3/4 wysokości. Wsadzić do piekarnika i piec ok. 20 minut.

Gotowe! Są pyszne zarówno na ciepło jak i na zimno! Świetnie komponują się z herbatą owocową! Życzę miłego celebrowania ostatnich wakacyjnych chwil. Pozdrawiam, Karla

Reklamy