Tagi

, , , , , ,

Dzisiaj doskwierał mi brak pomysłu na sobotni obiad. Weekendowe lenistwo dało o sobie znać, ale jednak w brzuchu troszeczkę burczało. Co by tu zjeść dobrego, żeby się najeść i nie narobić? Przejrzałam szafki, lodówkę i… Sezon na pomidory i na papryką nadal trwa, makaron jest, mięso… rozmrozi się i zmieli… No to spaghetti! Ale nie… nie takie zwykłe lecz diabelsko ostre, żeby pobudzić mój rozleniwiony dziś umysł…

Składniki i przygotowanie:

  • 50 dag mielonego mięsa wołowego (lub szynki wieprzowej)
  • starty żółty ser
  • 4 pomidory
  • 1/2 czerwonej papryki
  • cebula
  • 3 ząbki czosnku
  • 1 papryczka chilli
  • chilli w proszku
  • łyżeczka papryki słodkiej
  • oregano
  • bazylia (najlepiej świeża)
  • natka pietruszki
  • łyżeczka cukru
  • sól

Zmielone mięso wyłożyć na talerz, przyprawić łyżeczką chilli, papryki słodkiej. Dodać rozdrobniony czosnek i szczyptę soli – wszystko dokładnie wymieszać i pozostawić na ok. 5 min.W międzyczasie pokroić warzywa w drobną kosteczkę. W garnku rozgrzać tłuszcz i wrzucić mięso. Podsmażyć, a gdy zbrązowieje dodać pokrojoną paprykę i cebulę. Dusić pod przykryciem ok. 10 min.

Następnie dodać pokrojone pomidory, łyżeczkę słodkiej papryki, cukru oraz sól do smaku. Dusimy kolejne 10 min. Dodajemy 1 łyżkę posiekanej natki pietruszki, 2 rozdrobnione ząbki czosnku, łyżeczkę bazylii i oregano. Polecam dodać łyżkę koncentratu z buraczków, by kolor potrawy był bardziej wyrazisty. Dusić przez ok. 5 min. Podawać posypane startym żółtym serem i ziołami.

Smacznego! Karla