Tagi

, , , ,

Po suchym lecie, przyszedł wrzesień a wraz z nim (ponoć) zaczęły wyrastać w lesie grzyby! Takie plotki daje się usłyszeć w moim otoczeniu… Niestety na dzisiejsze niedzielne, słoneczne popołudnie już miałam plany… Ale nic straconego – jutro też jest dzień, a grzyby poczekają na mnie, by wylądować w słoikach, jajecznicy, zupie, bigosie i innych smakołykach. A dziś pozostało mi zadowolić się pieczarkami – tak często niedocenianymi i uważanymi za „gorsze” od prawdziwka i podgrzybka. Tymczasem można z nich przygotować prawdziwe rarytasy. Proszę Państwa, pora na PIECZARKOWĄ!

Przygotowanie i składniki:

  • 3 skrzydełka
  • 2 marchewki
  • 1 korzeń pietruszki
  • 1 średniej wielkości por
  • 1 łodyga selera naciowego
  • 2 łodygi natki pietruszki
  • 60 dag pieczarek
  • 2 łyżki śmietany
  • 1 łyżka mąki
  • 3 łyżki sosu sojowo – grzybowego
  • liść laurowy
  • ziele angielskie
  • pieprz kolorowy w ziarnach i mielony
  • sól
  • makaron farfalle

Zagotować w garnku ok. 3 l wody z 3 ziarnami ziela angielskiego, kilkoma ziarnami pieprzu kolorowego i dwoma liśćmi laurowymi.
Po zagotowaniu wrzucić skrzydełka oraz pokrojone  w krążki por, marchew, pietruszkę, natkę oraz seler. Gotować ok. 25 min na wolnym ogniu.
Pieczarki obrać, oczyścić i podsmażyć na maśle przez ok. 10 min. Dodać do gotującej się zupy i gotować pod przykryciem ok. 15 min. Przyprawić sosem sojowo – grzybowym, solą i pieprzem do smaku.
Do małej miseczki wyłożyć śmietanę, zalać gorącą zupą i dokładnie wymieszać, tak, by nie powstały grudki. Dodać mąkę i ponownie wymieszać. Zawartość miseczki wlać z powrotem do garnka i wymieszać, zagotować.  Podawać z makaronem.

Zupa jest gotowa, smacznego! Karla