Tagi

, , , , ,

Wczorajsze leczo sprawiło, że mojej głowie pojawiły się wspomnienia o wycieczce do Węgier sprzed kilku lat… O spacerach uliczkami pięknego Egeru, gulaszu w restauracji na świeżym powietrzu, upojnej degustacji win w Dolinie Szépasszony – Dolinie Pięknej Pani – w uroczych piwniczkach przy akompaniamencie akordeonu. Bardzo miło było na deszczowym festiwalu wina, pomimo zimna wystarczyło spróbować kieliszek wyśmienitego Tokaji Szamorodni i wstąpić do przytulnej knajpki na pyszną zupę paprykową. Sycącą, ostrą i bardzo paprykową!

Składniki i przygotowanie:

  • 30 dag mięsa wieprzowego
  • 20 dag boczku
  • 4 pomidory
  • 3 czerwone papryki
  • 1 duża cebula
  • 5-6 ziemniaków
  • 3 łyżki posiekanych łodyg selera naciowego
  • 2 ząbki czosnku
  • opakowanie drobnego makaronu lub zacierka
  • 3 łyżki przecieru pomidorowego
  • sproszkowana papryka słodka
  • sproszkowana papryka chilli
  • sól

Mięso i boczek pokroić w kostkę, przyprawić słodką papryką, solą i chilli. Podsmażyć w garnku. Następnie dodaj drobno posiekaną cebulę i podduś pod przykryciem.

Dodaj pokrojone w kostkę ziemniaki, paprykę i pomidory. Zalej 6 szklankami wody, dodaj przecier pomidorowy i dobrze wymieszaj. Zagotuj, a następnie duś przez około 25 minut od czasu do czasu mieszając.

Dodaj rozdrobniony czosnek, seler naciowy oraz dopraw solą, papryką słodką i chilli do smaku. Duś przez kolejne 15 minut.

Zupę podawaj z drobnym makaronem, przybraną liśćmi selera. Smacznego, Karla.