Tagi

, , ,

Kiedy za oknem pada deszcz i jest ponuro – oznacza to, że zbliża się jesień. Zmoknięta i zmarznięta po spacerze z psem wróciłam do domu z jesiennym pomysłem na obiad. Sycący, zdrowy i poprawiający humor w połączeniu z dobrym, ciemnym piwem. Kiedyś znalazłam ten przepis w szwedzkiej książce kucharskiej i powiem Wam: faktycznie jest to idealne danie na chłodniejsze dni. Co to takiego? Wątróbkowy placek!

Czego potrzebujesz:

  • FARSZ:
  • 70 dag drobiowej wątróbki
  • 1 i 1/2 bułki
  • szklanka ciepłego mleka
  • 1 i 1/2 dużej cebuli
  • 3 pomidory
  • 7 łyżek śmietany
  • 6 łyżek startego żółtego sera
  • 2 ząbki czosnku
  • starta skórka z cytryny
  • papryka słodka
  • papryka ostra
  • pieprz
  • sól
  • CIASTO:
  • 450 g mąki
  • 3 żółtka
  • 300 g smalcu wieprzowego

Bułkę pokroić w kostkę, namoczyć w mleku, a następnie odcisnąć.Pomidory, cebule i czosnek pokroić w drobną kosteczkę i usmażyć na niecałych 2 łyżkach masła. Warzywa ściągnąć z patelni i podsmażyć na niej wątróbkę. Wymieszaj wszystkie powyższe składniki razem. Farsz odstaw do wystygnięcia.Smalec posiekaj z mąką na stolnicy, dodaj 2 żółtka i zagnieć ciasto. Gdy powstanie gładka masa podziel ciasto na dwie części (jedna troszkę większą). Większym kawałkiem ciasta wyłóż okrągłą blachę wysmarowaną tłuszczem tak, by część cista znajdowała się na jej bocznych ściankach.
Do farszu dodaj natkę pietruszki, starty ser, śmietanę, skórkę cytrynową i przyprawy. Dokładnie wymieszaj i wyłóż farsz na wcześniej przygotowaną blachę z ciastem.
Drugą część ciasta rozwałkuj na stolnicy posypanej mąką do wielkości i kształtu blachy, w której upieczesz placek. Połóż ciasto na farsz i sklej z wystającą spod farszu drugą częścią ciasta. Posmaruj żółtkiem i wsadź do piekarnika nagrzanego do 200 stopni.Piecz przez około 40 minut, potem wyłącz piekarnik i pozostaw w nim placek przez kolejne 10 minut

Smacznego, Karla.

Reklamy