Tagi

, , , , ,

Nareszcie piątek! Początek weekendu dobrze jest zacząć smakowitym malinowym obiadem, który nie tylko napełni nasze brzuchy, ale również wprawi w świetny nastrój. No i robi się go bardzo szybko, żebyśmy mogli zjeść i wyjść na piątkowe spotkanie z przyjaciółmi. Po raz kolejny maliny – w innej odsłonie niż zwykle. Prezentuję placuszki malinowe!
Składniki i przygotowanie:

  • 20 dag mąki
  • 3 łyżki cukru
  • 1 małe opakowanie cukru wanilinowego
  • szczypta soli
  • 3 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 300 ml maślanki
  • 2 łyżki masła
  • 2 jajka
  • szklanka malin

Mąkę, cukier, sól oraz proszek do pieczenia wymieszać w misce. W osobnym naczyniu dokładnie wymieszać maślankę, jajka i roztopione masło. Następnie masę wymieszać z suchymi składnikami na gładkie ciasto. Do mieszanki wsypać maliny i delikatnie wymieszać.

Na rozgrzany na patelni olej wlać niewielką ilość ciasta (ok. 2-3 łyżek na placuszka) i smażyć na złocisty kolor.

Można udekorować świeżymi malinami, bitą śmietaną, rozpuszczoną czekoladą lub dżemem. Smacznego! Karla

Reklamy