Tagi

, , , ,

Kiedy nie mamy czasu na ugotowanie dobrego obiadu często zadowalamy się gotowym daniem kupionym w sklepie lub fast foodzie. Nie dość, że takie jedzenie posiada wątpliwe walory smakowe, to jest jeszcze niezdrowe i pełne tzw. „pustych kalorii”. Wracasz głodny i zmęczony z pracy? Sięgnij po bombę witaminową, czyli zupę jarzynową. Jest smaczna i szybka w przygotowaniu (tylko 30 minut!).

Składniki:

  • ok. 15 dag fasolki szparagowej
  • 2 duże marchewki
  • 3 brukselki
  • 1/2 pora
  • 1 korzeń pietruszki
  • 1/4 korzenia selera lub odrobina selera naciowego
  • 5 ziemniaków
  • (jeśli nam się spieszy możemy użyć mrożonej mieszanki warzywnej)
  • 1 ząbek czosnku
  • 1 cebula
  • natka pietruszki
  • koperek
  • 3 łyżki masła
  • 2 łyżki mąki
  • sól
  • pieprz
  • papryka słodka

Do garnka nalać ok. 3 litrów wody, zagotować. (zamiast wody można użyć bulionu drobiowego)
Zanim woda się zagotuje wszystkie warzywa umyć. Marchewkę, ziemniaki, korzeń pietruszki i selera pokroić w drobną kostkę. Por pokroić w krążki, natomiast z fasolki usunąć „nitki” i przekroić na pół.
Cebulę obrać ze skórki, położyć na palniku kuchenki i włączyć gaz, tak, by cebulka się troszkę „podpaliła”. Następnie wrzucić do zupy.
Pokrojone warzywa wrzucić do gotującej się wody i gotować do czasu, aż wszystkie zmiękną. Wrzucić obrany ząbek czosnku do smaku.
Przyprawić solą, pieprzem do smaku i słodką papryką, by dodać koloru.
Następnie na patelni rozpuścić masło i dodać do niego mąkę, tak by się zazłociła, następnie całość wlać do zupy, wymieszać i chwilę pogotować.

Zupę można posypać posiekanym koperkiem i/lub natką pietruszki.

Reklamy