Tagi

, , , , , , , , ,

Znowu piątek i kolejna impreza ze znajomymi po męczącym tygodniu wypełnionym pracą i pisaniem pracy magisterskiej. Zazwyczaj na imprezie popijamy piwo i inne trunki i zamawiamy pizzę. Dziś postanowiłam troszkę to zmienić i przygotuję coś, co w domu przygotowuję w ramach obiadu lub ciepłej, aromatycznej kolacji. Bułeczki pizzowe to ciekawa alternatywa dla tradycyjnej serowej pizzy. Dzięki mniejszej ilości składników, które często zakłócają smak samego ciasta możemy rozkoszować się lekko złotą, chrupiącą skórką i puszystym wnętrzem pachnącym ziołami. Do tego jakaś prosta sałatka i voilà! – impreza gotowa.

Składniki i przygotowanie:

  • CIASTO:
  • 40 g drożdży
  • 400 g mąki
  • 2 jajka
  • 3/4 szklanki mleka
  • 1/4 szklanki wody
  • 1 łyżeczka cukru
  • szczypta soli
  • oregano (świeże lub suszone)
  • bazylia (świeża lub suszona)
  • MASŁA:
  • 3/4 kostki masła
  • 1/4 czerwonej papryki
  • 2 ząbki czosnku
  • łyżka posiekanej natki pietruszki
  • 1/2 łyżeczki chilli
  • 1 łyżeczka papryki słodkiej
  • kilka listków świeżej bazylii i oregano (mogą być też suszone zioła)
  • przyprawa do masła lub czosnek granulowany
  • cytryna
  • pieprz
  • sól

Do miski wlać mleko z wodą, wbić jajka. Drożdże rozetrzeć z cukrem w małym naczyniu, gdy się rozpuszczą dodać do miski. Kilka świeżych liści bazylii i oregano drobno posiekać i wrzucić do miski (w przypadku suszonych ziół: sypać po dwie szczypty). Dodać soli, wszystko wymieszać i stopniowo dodawać mąkę. Ciasto ugniatać ok. 15-20 min., a następnie odstawić do wyrośnięcia w ciepłe miejsce pod przykryciem na ok. 15 minut.
W tym czasie przygotujemy masła: przygotowane masło podzielić na 3 równe części, każdą z nich umieścić w osobnym naczyniu. Masło skropić cytryną.
Do pierwszego z nich posiekać czosnek, dodać szczyptę soli, pieprzu i przyprawy do masła. Wszystko razem utrzeć. Do drugiego naczynia dodajemy posiekaną paprykę, szczyptę soli oraz chilli i paprykę słodką. Ucieramy. Do trzeciego dodajemy posiekane lub suszone zioła oraz pietruszkę, szczyptę soli i odrobinę pieprzu. Ucieramy.
Rozgrzewamy piekarnik do 200 stopni.
Wracamy do ciasta: wyciągamy ciasto na stolnicę posypaną mąką i formujemy z niego dość małe bułeczki. Następnie układamy bułeczki na blachę wysmarowaną tłuszczem i wkładamy do nagrzanego piekarnika na ok 20 – 25 minut.
Bułeczki najlepiej smakują na ciepło, rozrywane lub rozkrajane i smarowane masłem, które rozkosznie się rozpływa.
Dobrej zabawy! KarlaSprawdzone menu na imprezy!

Reklamy