Tagi

, , , , , , , , ,

Z okazji rozpoczęcia weekendu prezentuję dipy: doskonałe do przystawek, potraw z grilla, sałatek, nachos i innych przekąsek! Idealne na weekendowe szaleństwo: orzechowo-cebulowy, pomidorowy, czosnkowo-ziołowy i koperkowy!
Wypróbuj przepis na równie pyszny sos Hot&Honey!

Jak zrobić? Bardzo prosto i szybko:

  • DIP ORZECHOWY:
  • 120 g orzeszków ziemnych (świeżych lub bez soli)
  • sos sojowy
  • 1 ząbek czosnku
  • 1/4 cebuli
  • 1/2 łyżeczki papryczki chilli
  • 1 łyżka melasy lub 3 łyżeczki cukru
  • 1 łyżka cytryny
  • 1 łyżka oliwy
  • szczypta imbiru
  • sól do smaku
  • DIP POMIDOROWY:
  • 3 łyżki koncentratu pomidorowego
  • 2 łyżki suszonego koperku
  • 1 ząbek czosnku
  • sól i pieprz do smaku
  • DIP CZOSNKOWO-ZIOŁOWY:
  • 1 mały kubek śmietany
  • 2 łyżeczki bazylii
  • 2 łyżeczki oregano
  • 2 ząbki czosnku
  • 1/2 łyżeczki cukru
  • sól i pieprz do smaku
  • SOS KOPERKOWY DO SAŁATEK:
  • 3 łyżki oliwy
  • 3 łyżki wody
  • 2 łyżki suszonego koperku
  • 1 łyżka suszonej pietruszki
  • kilka kropel soku z cytryny
  • sól
  • pieprz

DIP ORZECHOWY: Orzeszki wrzucić na rozgrzaną oliwę i podsmażyć na złoto. Następnie rozgnieść. Na pozostałym tłuszcze podsmażyć drobno posiekaną cebulę, czosnek i paprykę chilli. Zalać niepełną szklanką wody. Gdy się zagotuje dodać orzechy i pozostałe składniki. Gotować aż się zagęści.
DIP POMIDOROWY: Koncentrat wrzucić do rondelka, rozcieńczyć wodą i zagotować. Dodać pozostałe składniki i poczekać aż się zagęści.

Sprawdzone menu na imprezy!

DIP CZOSNKOWO-ZIOŁOWY: Śmietanę dokładnie wymieszać z pozostałymi składnikami.
SOS KOPERKOWY: Koperek, pietruszkę wymieszać oliwą, wodą i sokiem z cytryny, doprawić solą i pieprzem do smaku