Tagi

, , , ,

Dziś przedstawiam ciasto, do którego na początku nie miałam przekonania – myślałam sobie: ciasto z marchewki? Fuj! Moja siostra eksperymentowała z różnymi przepisami na ciasto marchewkowe, ale nigdy specjalnie mi nie smakowało. W końcu natrafiła na ten przepis – i to przepyszne, puszyste ciasto z delikatnym aromatem pomarańczy zrobiło furorę wśród naszych najbliższych. Przed Wami ciasto marchewkowe:

Składniki i przygotowanie:

  • 4 jajka
  • szklanka oleju
  • 1 i 1/2 szklanki cukru
  • 2 szklanki mąki
  • 1 i 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 1 i 1/2 łyżeczki sody oczyszczonej
  • 1 cukier wanilinowy
  • 1 i 1/2 szklanki tartej marchewki
  • skórka z 1 pomarańczy

Jajka, olej i cukier dokładnie wymieszać na gładką masę. Piekarnik nagrzać do 200 stopni.
Następnie do masy dodać mąkę, proszek do pieczenia, sodę oczyszczoną, cukier wanilinowy, marchewkę oraz skórkę z pomarańczy i wszystko dokładnie wymieszać. Na wysmarowaną tłuszczem blachę wyłożyć ciasto.
Piec ok. 40 – 50 minut (im mniejszy wymiar blachy, czyli im wyższa blacha tym dłuższy czas pieczenia, w moim przypadku blacha miała 35×24 cm, a cazs pieczenia wyniósł ok. 45 min).

Smacznego życzą Karla i Kasia!