Tagi

, , , , , , , ,

Jako miłośniczka pikantnej, a nawet ostrej kuchni często robię na obiad lub kolację coś meksykańskiego. Jak każdy, nie zawsze mam czas, by spędzać go „przy garach”, dlatego chili con carne to świetne rozwiązanie. Jeśli mam więcej czasu przygotowuję do tej potrawki tortille – jeśli nie, wystarczą grzanki na maśle lub oliwie. Danie jest szybkie, smaczne i naprawdę pikantne. Smaczku dodają zioła i cynamon, które wydobywają smak potrawy.

Składniki (na 6 osób)  i przygotowanie:

  • 500 g mielonego mięsa wołowego
  • 200 g pomidorów w puszce
  • 3 świeże pomidory
  • 2 duże cebule
  • 1 papryka czerwona
  • 1 papryka zielona
  • 2 papryczki chili
  • puszka czerwonej fasoli
  • puszka kukurydzy
  • 3 ząbki czosnku
  • sól
  • papryka słodka
  • po łyżeczce suszonego cząbru i kolendry
  • pół łyżeczki kuminu i cynamonu
  • łyżeczka cukru

Mięso przyprawić solą i odrobiną słodkiej papryki. Rozgrzać w rondlu 2 łyżki oleju i wrzucić do niego mięso. Po dwóch minutach dodać pokrojoną w kostkę cebulę i podsmażać razem, tak długo, aż się zeszkli, a „woda” z mięsa wyparuje. Dodać kumin, zmiażdżony lub drobno pokrojony czosnek pomidory z puszki oraz świeże pokrojone w kostkę i dusić przez ok. 10 minut.
Dorzucić pokrojone w kosteczkę papryki – czerwoną, zieloną oraz chili – oraz pozostałe przyprawy. Dusić kolejne 10 minut.
Następnie dorzucić kukurydzę i fasolę z puszki, wymieszać i zagotować. Ewentualnie doprawić solą do smaku i zagęścić łyżeczką mąki.

Smacznego! Karla

 

Reklamy