Tagi

, , ,

Ten przepis to przepis na wszystkim znane eklerki, tylko w nieco innym – owocowym – wydaniu. Te malutkie eklerki z puszystą śmietanką o smaku świeżej pomarańczy z soczystymi owocami znikają z półmiska w mig! Polecam wszystkim łakomczuszkom!

Potrzebne Ci będzie:

  • 200 g mąki
  • 4 jajka
  • 80 g masła
  • 1 łyżka cukru
  • 2 śmietanki kremówki
  • 2 śmietan fixy
  • cukier puder
  • 1 pomarańcza
  • ok. 500 g dowolnych owoców
  • sól

250 ml wody zagotować z masłem łyżką cukru i szczyptą soli. Następnie dodać mąkę i mieszać do czasu, aż powstanie gładka masa. Dodać dwa jajka i masę nadal mieszać. Gdy wystygnie dodać pozostałe jajka i ponownie wymieszać.
Piekarnik nagrzać do 220 stopni.
Blachę posypać mąką, wyciskać na nią 4-centymetrowe paski ciasta (po trzy obok siebie) ciasta za pomocą szprycy. Blachę wsadzić do piekarnika na ok. 10 minut, potem temperaturę zmniejszyć do 175 stopni i piec ciastka przez 20 minut. Czynność powtarzać do czasu zużycia ciasta.
Czekamy aż ciastka się ostudzą.
Do misy wlewamy dwie śmietanki, ubijamy ją i dodajemy śmietan-fixy. Pomarańczę dokładnie umyć i zetrzeć skórkę, następnie dodać ją do kremu razem z dwoma łyżkami cukru pudru. dokładnie wymieszać.
Owoce umyć i pokroić wedle uznania.
Ostudzone eklerki ułożyć na talerzu i obsypać je cukrem pudrem prze sitko. Za pomocą szprycki wycisnąć śmietanową masę na ciastka a następnie ułożyć na nich owoce.Sprawdzone menu na imprezy!

Smacznego! Karla

Reklamy