Tagi

, , ,

W moim mieście nie ma pizzerii, która serwowałby dobrą pizzę. Dlatego kiedy mam na nią ochotę przygotowuję ją sama – czasem jest to pizza calzzone, czasem domowa na grubym cieście, a innym razem na bardzo cienkim i chrupiącym cieście. Jeśli chodzi o jej farsz – raz jest ostry, raz bardzo serowy, a czasem jarski. Ale czym byłaby domowa pizza bez sosu? Nie jakiś tam ketchup – myślę teraz o sosie ze świeżym pomidorem, czosnkiem i cebulką  oraz z nutką pikanterii… Spróbuj mojej wersji pizzy z pepperoni oraz aromatycznym sosem!

Składniki i przygotowanie:

  • Ciasto:
  • 50 g drożdży
  • 450 g mąki
  • 2 jajka
  • 3/4 szklanki mleka
  • 1/4 szklanki wody
  • 1 łyżeczka cukru
  • szczypta soli
  • oregano (świeże lub suszone)
  • bazylia (świeża lub suszona)
  • Farsz:
  • 2 czerwone cebule
  • słoik papryki pepperoni
  • 20 dag salami
  • 1/2 puszki kukurydzy
  • 1 czerwona papryka
  • 20 dag startego żółtego sera
  • Sos:
  • 1 puszka pomidorów bez skórki
  • 1 świeży pomidor
  • 1 cebula
  • 1 ząbek czosnku
  • 1/2 czerwonej papryki
  • 2 łyżeczki sosu tabasco
  • sól
  • bazylia
  • oregano

Ciasto: Do miski wlać mleko z wodą, wbić jajka.
Drożdże rozetrzeć z cukrem w małym naczyniu, gdy się rozpuszczą dodać do miski.
Kilka świeżych liści bazylii i oregano drobno posiekać i wrzucić do miski (w przypadku suszonych ziół: sypać po dwie szczypty).
Dodać soli, wszystko wymieszać i stopniowo dodawać mąkę.
Ciasto ugniatać ok. 15-20 min., a następnie odstawić do wyrośnięcia w ciepłe miejsce pod przykryciem na ok. 15 minut.
Farsz: W międzyczasie cebulę do farszu pokroić w talarki i podsmażyć na łyżce oleju. Odstawić. Pokroić strąki pepperoni w poprzek na drobne kawałki. Pokroić czerwona paprykę w kosteczkę.
Sos: Do dużej miski wrzucić pokrojone drobno warzywa i pomidory z puszki. Wszystko dokładnie zmiksować. Następnie przyprawić sosem tabasco, solą i ziołami do smaku.
Ciasto wyciągnąć z miski i wykładamy na wysmarowaną tłuszczem blachę. Dokładnie je „uklepujemy” aby jego grubość była mniej więcej jednakowa w każdym miejscu blachy. Smarujemy ciasto cienką warstwą sosu. Na pizzy układamy: paprykę, paprykę pepperoni, posypujemy warstwą sera, cebulę, kukurydzę i kolejna warstwa sera i na wierzch salami.  Wkładamy do nagrzanego piekarnika na ok 20 – 25 minut.

Pokaż swoją pizzę z TABASCO®

Smacznego! Karla

Reklamy