Tagi

, , ,

Kiedy na dworze chłód i deszcz człowiek ma ochotę zaszyć się w domu pod ciepłym kocem. W takie dni dobrze jest zjeść coś sycącego i rozgrzewającego – a nic nie jest smaczniejsze niż pyszny gulasz z dużą ilością cebuli i soczystym karczkiem… A do tego maślane ciasteczka z nutką pietruszki, które cudownie nasiąkają aromatycznym sosem i komponują się wręcz idealnie z jego smakiem.

Składniki:

  • GULASZ:
  • ok. 70 dag karczku wieprzowego
  • 5 cebul
  • 2 marchewki
  • 850 ml bulionu warzywnego lub mięsnego
  • 400 g pomidorów z puszki
  • 2 łyżeczki cukru
  • sól i pieprz do smaku
  • CIASTECZKA:
  • 275 g mąki pszennej
  • 70 g masła
  • 175 ml maślanki
  • 3 łyżki posiekanej natki pietruszki
  • 3/4 łyżeczki sody
  • 1 i 1/2 łyżeczki proszku dopieczenia
  • pół łyżeczki soli

W rondlu rozgrzać 2 łyżki oliwy i wrzucić pokrojony w kostkę karczek, podsmażać 10 minut od czasu do czasu mieszając, aż mięso zbrązowieje. Dodać łyżkę oliwy, pokrojoną w piórka cebulę, cukier i smażyć ok. 3 minut. Następnie dodać pokrojoną w talarki marchewki i smażyć kolejne 3 minuty. Następnie wlać bulion, pomidory z puszki oraz sól, dokładnie wymieszać i doprowadzić do wrzenia. Dusić pod przykryciem na małym ogniu przez ok 30-40 minut (aż mięso będzie miękkie).
Piekarnik nagrzać do 220 stopni.
Do miski wsypujemy mąkę, proszek do pieczenia oraz sodę, dodajemy masło i siekamy je nożem w mące na drobniutkie kawałeczki. Dodajemy pietruszkę oraz maślankę i wyrabiamy na gładkie ciasto. Ciasto rozwałkowujemy na stolnicy na grubość ok. 1 cm i wycinamy krążki szklanką. Pieczemy ok. 12-15 minut, aż placuszki się przyrumienią.
Placuszki świetnie smakują jako „zagryzka” do gulaszu, idealnie smakują też zanurzane w gulaszu!

Smacznego! Karla