Tagi

, ,

Ciastka kruche rozpływają się w ustach i mają cudownie maślany smak… chrupka cukrowa posypka, sprawia, że mamy ochotę sięgnąć po następne… i następne…
Wielu z Was na pewno powie, że takie ciasteczka są tłuste i słodkie – a co za tym idzie tuczące. Ale ja od czasu do czasu lubię sobie pozwolić na takie małe i słodkie co nieco! Tym bardziej, że robi się je szybko i długo pozostają świeże, więc możemy je przechowywać w puszcze lub pudełku z łakociami i sięgać po nie, kiedy przyjdzie nam na to ochota. A teraz jeszcze się pochwalę: przepis znalazł się na stronie czasopisma „Miasto Kobiet” :)

Przepis na kruche ciasto jest taki sam jak tutaj. Te ciasteczka często przygotowuję, jeśli zostanie mi ciasta np. z tarty.

Tak czy inaczej – napiszę jeszcze raz, jak zrobić takie ciasto:

  • 225 g mąki
  • 1 jajko
  • 150 g masła
  • gruby cukier do posypania ciastek

Mąkę wysypać na stolnicę i posiekać w niej drobno masło, w kopczyk z mąki i masła wbić żółtko jajka i wyrobić gładkie, kruche ciasto. Ciasto rozwałkować i wycinać ciasteczka. Ciastka ułożyć na blasze wyłożonej papierem do pieczenia i każde z nich posmarować białkiem oraz obsypać cukrem. Piec ok 20-25 minut w 180 stopniach.

Miłego chrupania! Karla

Reklamy