Tagi

, , , ,

Kiedy byłam małym brzdącem, mama robiła mi pyszne i zdrowe śniadanka: owsianki, zacierki, różne zupy mleczne… Ale najbardziej w pamięci utkwiły mi złociste tosty. Zamoczona w mleku i jajku bułeczka podsmażona na maśle z kawałkami roztopionego żółtego sera… Tosty te można podawać nie tylko z serem, świetnie komponują się z owocowymi dżemami i konfiturami lub miodem. Czasem miło powrócić do smaków dzieciństwa…

Wystarczy tylko:

  • kilka kromek bułki paryskiej
  • pół szklanki mleka
  • 1 jajko
  • sól i pieprz
  • 1-2 łyżki masła
  • żółty ser w plastrach l

Kromki bułki paryskiej zanurzamy w mleku, następnie obtaczamy w rozbełtanym jajku z przyprawami. Tak przygotowane bułeczki układamy na patelni z rozgrzanym masłem i podsmażamy na złocisty kolor z jednej strony, następnie odwracamy na drugą stronę a na wierzchu układamy plasterki żółtego sera (aby szybciej się roztopił, możemy przykryć patelnię pokrywką). Kiedy tost zazałoci się z drugiej strony, a ser roztopi, ściągamy kanapeczki z patelni i jemy!

Smacznego! Karla

Reklamy