Tagi

, , , , ,

Uwielbiam słodkości a w szczególności muffiny i babeczki. Latem, kiedy są świeże owoce, często robię muffiny malinowe lub truskawkowe. Teraz, kiedy jest chłodniej najbardziej smakują mi takie z naprawdę dużą ilością czekolady! Przepis na te wyjątkowo słodkie muffinki podpatrzyłam u Nigelli Lawson, jednak nieco go zmodyfikowałam ;)

Chcesz jedną? W takim razie potrzebujesz:

  • 1,75 szklanki mąki
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 1/2 łyżki sody
  • 100 g gorzkiej lub deserowej czekolady
  • 3/4 szklanki cukru pudru
  • 2 łyżki kakao
  • szklanka mleka
  • 1/3 szklanki oleju
  • jajko
  • 2 łyżki cukru z prawdziwą wanilią

W dużej misce wymieszaj mąkę, cukier puder, proszek do pieczenia, sodę, kakao, cukier z wanilią oraz pokrojoną czekoladę. W drugim naczyniu dokładnie wymieszaj ze sobą olej, mleko i jajko, a następnie dodaj do reszty składników i dokładnie wymieszaj. Ciasto wlej do podwójnych papierowych foremek wypełniając je do 3/4 wysokości. Piecz w temperaturze 200 stopni przez ok. 20 minut.

Czekoladowych chwil! Karla