Tagi

, , ,

Inspiracją dla tej potrawy był… zakup nowego woka oraz książki pod jakże oryginalną nazwą „WOK” :) Przepis jak zawsze uległ modyfikacji, bo nie wszystkie tajskie składniki ma na skinienie palcem (obeszłam się np. bez tajskiego sosu rybnego i liści limety kaffir). W zamian dodałam sos sojowy, suszoną trawę cytrynową i zwykłą limonkę… Ale muszę przyznać, że racuszki wyszły pyszne, mają cudownie orientalny smak i co najważniejsze są szybkie w przygotowaniu. Idealny obiad dla miłośników azjatyckiej kuchni!

Składniki i sposób przygotowania:

  • 450 g filetów rybnych (może być dorsz, może być mintaj)
  • 2 łyżki sosu sojowego
  • 1 papryczka chili pozbawiona nasion
  • 2 ząbki czosnku
  • 1 łyżka soku z limonki
  • 1 łyżeczka suszonej trawy cytrynowej
  • 2 łyżki posiekanej świeżej kolendry (ew. suszonej)
  • 1 jajko
  • 25 g mąki pszennej
  • 100 g zielonej fasolki szparagowej
  • olej arachidowy

Fasolkę szparagową pokroić w drobne krążki i podgotować, by zmiękła Następnie odcedzić.
Filety pokroić w kosteczkę, umieścić w robocie kuchennym razem z sosem sojowym, trawą cytrynową, sokiem z limonki, papryką chili, czosnkiem, kolendrą, jajkiem i mąką i zmiksować. Całość przełożyć do miski i dodać fasolkę szparagową, wymieszać. Z masy formować małe kotleciki/racuszki i smażyć na rozgrzanym oleju z obu stron, aż staną się chrupkie.
Podawać z ryżem i sosem słodko-ostrym, na który przepis znajdziecie tutaj.

Smacznego! Karla

Reklamy