Tagi

, , , ,

Szukacie pomysłu na obiad na niedzielę? U nas na śląsku jada się rosół, roladę, kluski śląskie i modrą kapustę. A u Was? Mi typowy „śląski obiad” wychodzi już bokiem, dlatego w niedzielę, często staram się przyrządzić coś niestandardowego. Od kiedy moja siostra wróciła z kilkomiesięcznego pobytu w Anglii, w naszym domu pojawiło się danie, które niesamowicie jej zasmakowało. Gotowane jajko obtoczone w mięsie mielonym pachnącym musztardą w złocistej panierce. Danie dobre nie tylko na obiad, ale również jako przysmak  na spotkanie towarzyskie.

Sposób przygotowania:

  • 500 g wieprzowego mięsa mielonego
  • 1 cebula
  • 2 łyżeczki musztardy sarepskiej
  • sól i pieprz do smaku
  • 8-10  jajek
  • mąka i bułka tarta do obtoczenia
  • 2 roztrzepane jajka
  • olej do głębokiego smażenia

Jajka ugotować na twardo. Następnie obrać. Mięso mielone wyłożyć do miski, wymieszać z solą i pieprzem, musztardą oraz posiekaną drobno cebulą. Jajka obtaczać w mięsie, formując kształtne kule.Kulki obtaczamy w mące, następnie w jajku i bułce tartej. Do garnka wlewamy olej (taką ilość, która zakryje całe mięsne kule) i mocno rozgrzewamy. Jajka smażyć ok. 5 minut, wyciągnąć łyżką cedzakową i odsączyć nadmiar oleju papierowym ręcznikiem.

Smacznego! Karla