Tagi

, , , ,

Zupa cebulowa – istnieją setki różniących się od siebie przepisów na ten smakołyk. Jednak mi najbardziej przypadła do gustu wersja bez wina, bez zapiekania – wersja najprostsza, lekko korzenna i cudownie gęsta. Jej bazą jest chleb razowy ze słonecznikiem, co nadaje zupie charakteru – delikatnego kwasku oraz posmaku ziaren słonecznika. Zupa świetnie komponuje się z grzankami, ciasteczkami do zup oraz dodatkiem żółtego sera!

Wystarczy tylko:

  • 6-7 cebul
  • 6 kromek ciemnego chleba z ziarnami słonecznika
  • 1,5 l bulionu mięsnego
  • kilka łyżek masła do podsmażenia cebuli
  • po pół łyżeczki: gałki muszkatołowej, imbiru, curry
  • sól i pieprz do smaku

Bulion zagotować (przepis na bulion tutaj). Na rozgrzaną patelnię (bez tłuszczu!) wrzucić pokrojony w kostkę chleb, mieszając czekać aż się zarumieni, ściągnąć z ognia. Cebulę pokrojoną w piórka zeszklić na rozgrzanym maśle. Do gotującego bulionu dodać chleb i cebulę. Całość gotować pod przykryciem ok. 40 minut.
Po 40 minutach zupę zmiksować, aby powstał z niej gładki krem. Zupę doprawić i zagotować.

Gotowe! Smacznego! Karla

Reklamy