Tagi

, , , , , , , , , , , , , ,

Sałatka… nie ma nic prostszego w przygotowaniu, zdrowszego i… smaczniejszego. Sałatki goszczą w moim menu dosyć często – najczęściej w formie kolacji lub lekkiego obiadu. Chrupiąca sałata, soczyste pomidorki, pikantna cebula, słodka kukurydza… Impresja smaków, kolorów i konsystencji – do tego dobrze zamarynowana i aromatyczna pierś kurczaka i delikatny ziołowy sos! Gęba w niebie, że tak powiem :)

Więcej przepisów na sałatki znajdziesz z zakładce DIETA. Zapraszam!

Salad … nothing is simpler and healthier. Salads host on my menu quite often – usually for supper or as a light dinner. Crisp lettuce, juicy tomatoes, spicy onions, sweet corn … Impression of flavors, colors and texture. To this well-marinated chicken breast and aromatic and delicate herbal sauce! Heaven in mouth!

Wystarczy tylko (dla 2-3 osób) / You only need (for 2-3 person):

  • pół główki sałaty lodowej / 1/2 iceberg lettuce
  • pół główki sałaty zielonej / 1/2 green lettuce
  • puszka kukurydzy / a can of corn (140 g)
  • 250 g pomidorków koktajlowych / 250 g cherry tomatoes
  • 2 czerwone cebule / 2 red onions
  • 1 papryka / 1 red pepper
  • MIĘSO / MEAT:
  • 2 piersi z kurczaka / 2 chicken breasts
  • pół cytryny / 1/2 lemon
  • 4 łyżki sosu sojowego / 4 tablespoons soy sauce
  • 3 łyżki oleju / 3 tablespoons oil
  • kilka płatków suszonego chili / a few flakes of dried chili
  • szczypta imbiru / pinch of ginger
  • szczypta czosnku granulowanego / pinch of granulated garlic
  • pół łyżeczki cukru / 1/2 teaspoon sugar
  • pół łyżeczki tymianku / 1/2 dried thyme
  • SOS / SAUCE:
  • kubeczek jogurtu naturalnego / 70 g plain yoghurt
  • kilka listków świeżej bazyli / few leaves of basil
  • szczypta słodkiej papryki / pinch of paprika
  • pół łyżeczki cukru / 1/2 teaspoon sugar
  • sól i pieprz do smaku / salt and pepper

Piersi z kurczaka opłukać, rozkroić każdą z nich wzdłuż na pół. Włożyć do dużego pojemnika/miski i przyprawić cytryną, chili, czosnkiem, imbirem, cukrem, sosem sojowym, dodać olej i kurczaka dokładnie obtoczyć w marynacie. Naczynie przykryć i odstawić do lodówki na 3-4 godziny (można na dłużej – np. na noc – by kurczak stał się bardziej soczysty).
Piersi kurczaka piec na grillu lub w piekarniku w 150 stopniach (termoobieg) przez ok 20-25 minut. Gotowe piersi pokroić w paski.
Przygotować sos: jogurt przelać do miseczki/sosjerki, dodać posiekaną bazylię, słodką paprykę, cukier oraz sól i pieprz. Sos odstawić do lodówki.
Wszystkie warzywa dokładnie umyć i osuszyć. Sałatkę „podrzeć” rękami na drobne kawałki, pomidorki przekroić na pół, paprykę pokroić w paski, a cebulę w krążki. Wszystkie warzywa wymieszać. Na wierzchu ułożyć kawałki kurczaka i polewać sosem.

Rinse the chicken breasts, cut each one in half lengthwise. Put into a large container or bowl and spice with lemon, chili, garlic, ginger, sugar, soy sauce, add the oil and coat thoroughly the chicken in the marinade. Cover the dish and put in the fridge for 3-4 hours (can be longer – eg. for the night – a chicken to make it more juicy).
Chicken breasts roast in the oven at 150 degrees () for about 20-25 minutes. Ready breast cut into strips.
Prepare the sauce: pour the yogurt into a bowl , add chopped basil, sweet pepper, sugar, salt and pepper. The sauce aside in the refrigerator.
All vegetables thoroughly wash and wipe. Lettuce „tear up” with your hands into small pieces, add the tomatoes, peppers cut into strips and the onion into rings. All the vegetables mix. On the top lay chicken pieces and pour sauce.

Pyszności! Yummy! Karla

Advertisements