Tagi

, , , , , ,

Ryba po grecku – aromatyczny filet z ryby w chrupiącej panierce pod pierzynką ze startej marchewki, korzenia pietruszki, selera, cebuli i pora. Jak sama  nazwa wskazuje – potrawa ta pochodzi z Grecji. Ale uwaga! To nieprawda – ryba po grecku nie ma nic wspólnego z Grecją :) Zaryzykowałabym stwierdzenie, że to danie… polskie. Dlaczego? A to dlatego, że ani przyprawy, ani warzywa używane do jej przyrządzenia nie mają nic wspólnego z kuchnią grecką. Przypuszczam, że gdyby przeciętnemu Grekowi dać spróbować naszej „greckiej” ryby, stwierdziłby podobnie. Na każdej imprezie czy uroczystości zawsze jako przekąska serwowana jest właśnie ryba po grecku… na weselach, chrzcinach czy urodzinach. Towarzyszy nam ona przy najważniejszych uroczystościach… więc może rzeczywiście jest ona jedną z polskich tradycji? Tak czy inaczej – jest to pyszna potrawa i na ciepło i na zimno, na obiad lub na specjalne okazje!
Wypróbuj także przepis na rybę w tradycyjnym polskim sosie!

Składniki i przygotowanie:

  • 500 g filetów z dorsza
  • 6 marchewek
  • 2 korzenie pietruszki
  • 1/2 selera
  • 1 cebula
  • 1/2 pora
  • 3 łyżki przecieru pomidorowego
  • 2 łyżki soku z cytryny
  • 2 jajka
  • papryka słodka
  • sól i pieprz
  • mąka
  • bułka tarta
  • olej do smażenia

Warzywa obrać i opłukać. Marchew, seler oraz pietruszkę zetrzeć na grubych  oczkach tarki. Por kroimy w pół krążki, a cebulę w drobną kostkę. Por, seler, pietruszkę i marchew wrzucamy do rondla, wlewamy 1/3 szklanki wody i dusimy. Cebulę rumienimy na łyżce oleju, a następnie dodajemy do pozostałych warzyw.
Filety dorsza kroimy na mniejsze kawałki, przyprawiamy sokiem z cytryny oraz solą i pieprzem. Na głębokim talerzu roztrzepujemy widelcem jajka. Rybę obtaczamy w mące, następnie w jajku i bułce tartej. Smażymy na złocisto na mocno rozgrzanym oleju.
Gdy warzywa zmiękną dodajemy do nich przecier pomidorowy, paprykę słodką oraz sól i pieprz do smaku.
Rybę i warzywa układamy warstwami na półmisku: kilka kawałków ryby, warstwa warzyw, warstwa ryby i znów warstwa warzyw.

Nie pozostaje mi nic innego jak życzyć smacznego! Karla