Tagi

, , , , , , , , , , ,

Dziś sobota… więc czas na sałatkę! :) Wyjątkowo kolorowa i smaczna – w sam raz na sobotnią jesienną przekąskę, wieczór lub imprezę. Różne składniki, które są ułożone warstwami sprawiają, że jest ona wyjątkowa i zasmakuje każdemu! Warto podać ją na urodzinach lub Sylwestrze. Dlaczego skandynawska? Składa się z samych zimowych przysmaków, wykorzystywanych w kuchni skandynawskiej: słone śledzie, czerwone buraczki, gotowane ziemniaki, cebula… Jeśli nie przekonuje Was opis, to na pewno przekona Was zdjęcie – piękne kolory, czyż nie? :) Jesień od razu staje się cieplejsza!

Wystarczy tylko:

  • 500 g filetów śledziowych solonych
  • 2 cebule
  • mały słoik wiórków buraczanych
  • 4 jajka ugotowane na twardo
  • 4-5 ziemniaków gotowanych w mundurkach
  • posiekana natka pietruszki
  • mały słoik majonezu

Ugotowane i ostudzone ziemniaki obrać i pokroić w kostkę, ułożyć na dnie miski jako pierwszą warstwę sałatki. Ziemniaki pokryć warstwą majonezu. Kolejną warstwą będzie jedna cebula pokrojona w drobną kostkę – i znów warstwa majonezu. Następnie układamy pokrojone w kosteczkę białka jaj, warstwa majonezu, pokrojone śledzie, znów majonez, następnie druga posiekana cebula, majonez i wreszcie czerwone buraczki! Odrobina majonezu, a na wierzch wysypujemy pokruszone żółtka jajek.

No to smacznego! Karla