Tagi

, , , , , , , ,

Listopadowe przymrozki sprawiają, że człowiek marzy tylko o tym by okryć się ciepłym swetrem i pić gorącą herbatę. Żeby się ogrzać często wracam myślami do ciepłych wakacji, kąpieli słonecznych, wycieczek… Czasami lubię też wyobrażać sobie podróże w różne miejsca… np. do gorrrrącego Meksyku gdzie próbuję pysznych burritos, tostadas, chili con carne i innych aromatycznych potraw. Aby się odpowiednio rozgrzać, a jednocześnie wprowadzić w upalny i pikantny nastrój Meksyku lubię przygotowywać tą zupę – z czerwoną fasolką, kukurydzą, kapustą i chili! Jest naprawdę pyszna, jej ostrość pobudza i poprawia nastrój a w połączeniu z chrupiącymi chipsami tortilla smakuje wyśmienicie! :)
Chcesz się rozgrzać? Nic prostszego:

  • 2 cebule
  • 4-5 ząbków czosnku
  • 2 marchewki
  • 3 ziemniaki
  • 2 puszki pomidorów
  • 1 cukinia
  • 1/4 kapusty
  • puszka kukurydzy
  • puszka fasolki czerwonej
  • 3 łyżeczki mielonej papryki chili
  • 1/2 łyżeczki mielonego kminku
  • po łyżeczce kolendry i cząbru
  • sól do smaku

Cebulę i czosnek posiekać w drobną kostkę, podsmażyć na rozgrzanych 2-3 łyżkach oleju, kiedy cebula się zeszkli dodać kminek oraz mieloną paprykę chili.  Dodać pokrojone w kostkę ziemniaki, cukinię, talarki marchwi oraz poszatkowaną kapustę. Podsmażać ok. 2 minut i zalać ok. 2 litrami rosołu lub wody, dodać pomidory z puszki. Gotować pod przykryciem do zmięknięcia warzyw.
Kiedy warzywa zmiękną dodajemy fasolkę oraz kukurydzę. Jeśli zupa jest zbyt gęsta dolewamy wody, gotować ok. 10 minut. Doprawić solą do smaku. Zupę „przegryzać” chipsami tortilla.

Smacznego! Karla

Reklamy