Tagi

, , , , , , , ,

Są takie dni, kiedy bardzo nie chce mi się nic robić. Nawet – o dziwo – gotować. Wtedy najlepiej sięgnąć po coś szybkiego, ale zarazem zdrowego, lekkiego i pożywnego. Latem możemy po prostu rozpalić grilla i upiec kiełbaskę lub karczek, a zimą? Alternatywą jest grillowana w piekarniku pierś z indyka – być może nie pachnąca dymem, ale równie pyszna. Soczyste, dobrze przyprawione mięso i ferria barw i witamin na talerzu! :)

Przygotowanie:

  • 2 piersi z indyka
  • pół cytryny
  • 4 łyżki sosu sojowego
  • 3 łyżki oleju
  • kilka płatków suszonego chili
  • szczypta imbiru
  • szczypta czosnku granulowanego
  • pół łyżeczki cukru
  • pół łyżeczki tymianku
  • 8 brukselek
  • 1 czerwona papryka
  • 1 cebula
  • 1 duża marchew
  • 1 mała cukinia
  • 2 łyżki  masła

Piersi z indyka opłukać, rozkroić każdą z nich wzdłuż na pół. Włożyć do dużego pojemnika/miski i przyprawić cytryną, chili, czosnkiem, imbirem, cukrem, sosem sojowym, dodać olej i indyka dokładnie obtoczyć w marynacie. Naczynie przykryć i odstawić do lodówki na 3-4 godziny (można też odstawić na krócej jeśli się spieszymy – np. około 20-30 minut). Piersi indyka piec na grillu lub w piekarniku w 150 stopniach (termoobieg) przez ok 20-25 minut.
Warzywa umyć. Marchewkę obrać i pokroić w krążki, wrzucić do wrzącej wody razem z brukselką na ok. 5 minut. Paprykę pokroić w paski, cebulę w piórka, cukinię w krążki. Na patelni rozpuścić masło i wrzucić podgotowaną brukselkę i marchew, po 4 minutach dodać paprykę, i po kolejnych 4 minutach cebulę oraz cukinię. Warzywa dusić pod przykryciem do miękkości.

Smacznego! Karla