Tagi

, , , , ,

Na dworze śnieg i mróz – taka pogoda zawsze przywodzi mi na myśl zbliżające się święta. Jedną z ulubionych potraw „zimowych” w mojej rodzinie są kruche kapuściano-grzybowe paszteciki. Popijane czerwonym  barszczem smakują wyśmienicie! Przepis na te wytrawne paszteciki jest w naszej rodzinie od bardzo dawna: najpierw piekła je moja babcia, później mama, a teraz piekę je ja. Co roku pieczemy je na Wigilię i Sylwestra (stąd też nazwa fajerwerki – dziadek nigdy nie mógł zapamiętać nazwy pasztecik i zawsze mówił mu fajerwerk :)), a także na wiele innych okazji. Równie dobrze sprawdzają się jako danie na sobotni obiad :) Znikają w mig!
Cóż mogę jeszcze napisać o tym przepisie? Może tyle, że został wyróżniony jako przepis miesiąca kilka lat temu w gazetce „Mój przepis” (nr. 3 sierpień 2009). Nagrodzony przepis znajdziecie tutaj: klik.  Przepis na paszteciki ukazał się również na stronie magazynu Miasto Kobiet. Polecam wypróbowanie! Gwarantuję, że nie pożałujecie ;)paszt1Wystarczy tylko:

  • 1 kg mąki
  • 1 kostka margaryny
  • 3 jajka
  • 50 g drożdży
  • śmietana (w moim przypadku wystarczył kubek o pojemności 330 g, ale ilość dodawanej śmietany może się różnić – zależne od konsystencji ciasta)
  • 1 łyżeczka cukru
  • 1 szczypta soli
  • 20 dag żółtego sera
  • 75 dag kapusty kiszonej
  • 15 dag suszonych lub świeżych grzybów
  • 1 ząbek czosnku
  • liść laurowy
  • ziele angielskie
  • 3 ziarna jałowca
  • pieprz
  • sól

Kapustę, grzyby, szczyptę soli, pieprzu, 3 ziela angielskie, 2 liście laurowe oraz 3 ziarna jałowca wrzucić do garnka i zalać wodą. Gotować ok 20-25 minut.
W międzyczasie przygotować ciasto. Mąkę wysypać na stolnicę i uformować z niej kopiec. Wrzucić do margarynę i drobno siekać w mące. Następnie dodać żółtka jajek, drożdże, cukier, sól i śmietanę. Ciasto ugniatać do czasu aż stanie się jednolitą masą.
Po 20 minutach kapustę odcedzić. Można ją zmielić na farsz lub pozostawić w całości (w przypadku mielenia do czasu przygotowania należy doliczyć parę minut).
Piekarnik nagrzać do 200 stopni.
Ciasto podzielić na dwie części i rozwałkować na stolnicy. Farsz ułożyć wzdłuż cista i zawijać w rulon. Rulon odciąć od pozostałej części ciasta i kroić w romby. Czynność powtarzać, aż skończy się ciasto.
Paszteciki ułożyć na blasze wysmarowanej tłuszczem. Posmarować je białkiem pozostałym z jajek i na każdym ułożyć odrobinę startego sera. Piec ok. 20 minut.
W trakcie pieczenia pierwszej porcji przygotować drugą część cista w ten sam sposób. Po wyciągnięciu z pieca ściągnąć z blachy i ułożyć w misce. Wsadzić do pieca drugą porcję na kolejne 20 minut.

Smacznego! Karla