Tagi

, , , , ,

Im bliżej świąt, tym bardziej zaczynam się wczuwać w świąteczny nastrój! Co może sprawić, że przygotowania do tego wspaniałego czasu były niesamowicie przyjemne, pachnące i piękne? Przygotowanie domku z piernika – pomimo tego, że jest czasochłonne – wprowadzi do naszego domu atmosferę i zapach świąt! Ileż radości sprawi Wam zdobienie domku razem z dziećmi i bliskimi! :)
Przepis znaleziony w jakiejś gazecie kilka lat temu, jednak przerobiony według własnego uznania. Aranżacje, ozdoby własnego pomysłu :) domek1

Składniki i przygotowanie:

  • CIASTO:
  • -700 g mąkidomek2
  • – 220 g melasy
  • – 220 g cukru
  • – 220 g masła lub margaryny
  • – pół opakowania przyprawy do piernika
  • – 1 łyżeczka cynamonu
  • – 1 łyżeczka sody oczyszczonej
  • – 1/2 łyżeczki soli
  • KARMEL DO SKLEJANIA DOMKU:
  • – 1 szklanka cukru
  • LUKIER:
  • – 1/2 kg cukru pudru
  • – 1 białko
  • – 1 łyżka soku z cytrynydomek3
  • – 1,5 łyżki ciepłej wody
  • DO OZDOBY:
  • – kilka kolorowych landrynek
  • – laski cynamonu
  • – kilka cienkich patyczków
  • – gwiazdki anyżu
  • – kolorowe żelki, cukierki
  • – ozdobne posypki (np. w kształcie śnieżynek)

CIASTO:
Mieszamy mąkę, sodę, sól, cynamon i przyprawę do piernika.
Ucieramy masło z cukrem, następnie dodajemy melasę i ucieramy przez ok. 2-3 minuty.
Do tak przygotowanej masy stopniowo dodajemy suche składniki przygotowane wcześniej, ugniatamy ciasto ręką.
SZABLONY I PIECZENIE:
Z rozwałkowanego na ok. 1 cm ciasta formujemy prostokąty (można przygotować własny szablon lub znaleźć gotowy w Internecie): ściany boczne, przednie i dach. Formujemy również podłoże i komin. W ścianach bocznych wycinamy otwory na okna, w przedniej drzwi. Na prostokątach, które będą dachem możemy odbić kształt dachówki. Musimy przygotować również komin, tu niestety nie ma szablonu, sami „uklejamy” bryłkę z ciasta ;)
Całość układamy na dużej, płaskiej blasze wyłożonej folią do pieczenia. W miejscu gdzie wycięliśmy otwory na okna umieszczamy rozgniecione landrynki, które po upieczeniu rozpuszczą się i utworzą szybki. Pierniki pieczemy w piekarniku w temperaturze 190 stopni przez 15 minut.
SKLEJANIE:
Po upieczeniu pierniki muszą ostygnąć. Po ostygnięciu ciasta układamy podłoże naszego domku na płaskiej powierzchni (taca, deska).
Musimy przygotować karmel, który sklei poszczególne elementy naszego domku. W tym celu wsypujemy do garnka szklankę cukru i rozpuszczamy, aż powstanie karmel. Każdą ściankę domku smarujemy z brzegu gorącym karmelem, sklejamy ze sobą poszczególne elementy, zaklejamy ewentualne szparki (jest jeden z bardziej pracochłonnych etapów).domek4
OZDABIANIE:
Wedle uznania: teraz można z kilku gwiazdek anyżu skleić choinkę, następnie przykleić ją do piernikowego podłoża przed domkiem. Możemy też zanurzyć końcówki lasek cynamonu w karmelu i uformować z nich płotek ( poprzeczne belki zrobimy z cienkich gałązek i brązowej nitki).
Teraz trzeba przygotować śnieg z gęstego białogo lukru. Ubijamy białko, następnie dodajemy sok z cytryny i mieszamy. Stopniowo dodajemy cukier puder i ciepłą wodę. Kiedy lukier jest gotowy ozdabiamy dach, komin, ściany, parapety, podłoze, płot, choinkę warstwami lukru, tak, by imitował śnieg. W lukier  możemy powtykac kolorowe cukierki, żelki, posypki. Dodatkowo dach można obsypać cukrem pudrem co dodatkowo wzmocni efekt ośnieżenia ;)
Do domku można wstawić malutką choinkową żaróweczkę i zapalać od czasu do czasu, żeby wprowadzić świąteczny nastrój (jednak nie na długo, żeby nie rozpłynął się karmel ;))

Reklamy