Tagi

, , ,

Pasztet – idealna przystawka na specjalne okazje lub świąteczne śniadania lub kolację. Pomimo sporej ilości czasu, który trzeba włożyć w jego przygotowanie na pewno się nie zawiedziemy! Pasztety kupowane w sklepach często są zbyt suche, a ich skład pozostawia wiele do życzenia. Domowy pasztet możemy upiec praktycznie z każdego rodzaju mięsa a nawet warzyw! Ja najczęściej piekę pasztet z piersi kurczaka oraz drobiowych wątróbek. Idealny na każdą okazję, pyszny, lekko wilgotny i aromatyczny! Polecam!1pasztet

Składniki i przygotowanie:

  • 1 kg wątróbek drobiowych
  • 80 dag piersi z kurczaka
  • 2 bułki
  • 1,5 litra bulionu
  • 2 jajka
  • kilka plastrów surowego boczku
  • łyżeczka gałki muszkatołowej
  • 2 łyżeczki majeranku
  • szczypta imbiru
  • sól i pieprz do smaku

Wątróbki obrać z błon, pokroić i usmażyć na patelni, natomiast piersi z kurczaka ugotować w rosole. Mięso pokroić w kawałki i dwukrotnie zmielić.
Bułki namoczyć w rosole, dodać do mięsa (nie odsączać!) i dokładnie wymieszać rękami, tak, by bułka się rozpadła i połączyła z mięsem w gładką masę. Masę doprawić imbirem, gałką muszkatołową, majerankiem oraz solą i pieprzem. Do całości wbić 2 jajka i dokładnie wymieszać.
Blachę wyłożyć folią aluminiową, wyłożyć masę mięsną dokładnie ją wygładzając. Na wierzchu pasztetu ułożyć plastry boczku, tak by zakrywały całą jego powierzchnię (dzięki temu pasztet nie wyschnie z wierzchu, a tłuszcz z boczku wsiąknie w niego dodając smaczku).
Piec w 180 stopniach przez 30 minut. Po 30 minutach ściągnąć boczek i obsypać pasztet ulubioną przyprawą np. majerankiem i czerwonym pieprzem i piec jeszcze 10 minut.
Po ostudzeniu pasztet wstawić do lodówki. Najlepiej smakuje kiedy postoi 1-2 dni w lodówce. Pychota!

Smacznego! Karla

Reklamy