Tagi

, , , , , , ,

W każdej rodzinie istnieje przepis, który jest popisowym przepisem któregoś jej członka. Teraz przyszła kolej na przepis na sałatkę śledziową mojego taty. Nazwałam ją kresową, ponieważ moja rodzina ma swoje korzenie we wschodniej części Polski przy ukraińskiej granicy. Tata jako dziecko często jeździł tam na wakacje do cioci, która przyrządzała sałatkę ze śledzi, pieczarek lub grzybów, cebuli oraz koncentratu pomidorowego. Dziś tata przygotowuje tą sałatkę dla nas – wszyscy ją uwielbiają, towarzyszy przy każdej imprezie rodzinnej. Przed Wami kresowa sałatka śledziowa taty: salatkasledz1

Składniki i przygotowanie (przepis nietypowy, ale oryginalnie podany przez tatę):

Mniej więcej równe ilości (lub jak to tata mówi, ilości poszczególnych składników w zależności od preferencji :)):

  • cebuli
  • śledzi (dowolne – mogą być w occie, solone, matiasy. My używamy solonych.)
  • pieczarek

Dodatkowo:

  • słoiczek przecieru pomidorowego
  • olej

Pieczarki i cebulę obrać pokroić w kosteczkę. Podsmażyć na osobnych patelniach. Do cebuli dolać oleju, aby była nim dokładnie pokryta, rozgrzać i dodać przecier pomidorowy. Dokładnie rozmieszać.
Śledzie pokroić w kostkę i wyłożyć do miski. Dodać cebulę z olejem, i pieczarki. Całość doprawić pieprzem do smaku i dokładnie wymieszać. Po ostygnięciu odstawić do lodówki, aby sałatka „przeszła smakiem”.

Smacznego! Karla

Reklamy