Tagi

, , , , , , , , , , ,

Na sobotni obiad/kolację (szczególnie w okresie poświątecznym) często przygotowuję sałatki – najbardziej lubię takie, które zawierają kawałki mięsa lub ryby. Dziś przygotowałam sałatkę nietypową… Kawałeczki piersi kurczaka na sałacie lodowej, kukurydzy z grillowanymi pomidorkami koktajlowymi, cebulą i czerwoną papryką. Pieczona papryka nadaje sałatce wyjątkowy, lekko słodkawy smak, przypieczone pomidorki i cebulka budzą wspomnienia o letnim grillowaniu. Całości dopełnia sos miodowy z nutką musztardy, który doskonale podkreśla smak pieczonych warzyw i mięsa!salatkagrillWystarczy tylko:

  • podwójna pierś z kurczaka
  • 2 czerwone papryki
  • 1 duża cebula
  • 200 g pomidorków koktajlowych
  • 1/2 główki sałaty lodowej
  • 1/2 puszki kukurydzy
  • 1 i 1/2 łyżeczki musztardy
  • 2 łyżki oliwy z oliwek
  • łyżka miodu
  • łyżeczka soku z cytryny

Piersi z kurczaka obsypać tymiankiem, solą oraz  pieprzem. Usmażyć na 2 łyżkach oleju.
Sałatę porwać na małe kawałki, opłukać i włożyć do miski. Dodać kukurydzę. Paprykę pozbawić gniazd nasiennych, pokroić w grube paski. Cebulę pokroić w grube plastry lub ćwiartki, natomiast pomidorki przekroić na pół. Paprykę ułożyć na blasze wysmarowanej oliwą i wstawić do nagrzanego do 180 stopni piekarnika (ustawionego na termoobieg). Po około 10 minutach na tą samą blachę wyłożyć pomidorki i cebulę. Piec jeszcze około 10 minut (aż papryka zmięknie a jej skórka zacznie lekko czernieć). Warzywa wyjąć z piekarnika i poczekać, aż lekko ostygną.
W międzyczasie przygotowujemy dressing miodowy. Miód, musztardę, sok z cytryny oraz oliwę z oliwek dokładnie utrzeć na jednolity płyn, doprawić solą i pieprzem do smaku.
Kurczaka pokroić w plastry i ułożyć na sałacie razem z pieczonymi warzywami. Około 10 minut przed podaniem polać sosem. Do sałatki można przygotować grzanki!

Smacznego! Karla