Tagi

, , , , , , , , , , , , , ,

Pikantne potrawy zdobyły na świecie tylu miłośników, że posiadają swoje własne święto! Dziś obchodzimy Dzień Pikantnych Potraw. Jako jedna z fanek wszelkiego rodzaju ostrych sosów, papryczek i różnych rodzajów pieprzu ten dzień jest dla mnie pełen naprawdę ostrych wrażeń!
Jedną z moich ulubionych pikantnych kuchni świata jest kuchnia meksykańska. Dlatego dziś przedstawiam Wam przepis na meksykańskie pulpeciki z pysznej wołowiny oraz pokruszonych nachos w ostrym pomidorowym sosie!pulpeciki meksyk

Składniki i przygotowanie:

  • 500 g mielonego mięsa wołowego
  • 2 puszki pomidorów (400 g)
  • 2 cebule
  • 80 g pokruszonych chipsów nachos (solone lub pikantne)
  • 300 ml bulionu wołowego
  • 4-5 ziemniaków
  • 1 jajko
  • 5 ząbków czosnku
  • 1/2 łyżeczki cynamonu
  • 1/2 łyżeczki zmielonego kminku
  • łyżka cukru
  • 2 łyżki mielonego chili
  • łyżeczka słodkiej papryki
  • 2 łyżki posiekanej kolendry
  • 2 łyżki posiekanej natki pietruszki

Mięso mielone wymieszać z pokruszonymi nachos, cynamonem, kminkiem, rozgniecionymi lub drobno posiekanymi trzema ząbkami czosnku, posiekaną cebulą oraz rozkłóconym jajkiem. Z masy uformować kulki. Na rozgrzanych kilku łyżkach oleju podsmażyć pulpeciki  na złocisty kolor.
Następnie przygotować sos: pomidory, bulion, cukier, cebulę, czosnek, chili, słodką paprykę zmiksować na gładki płyn. Dodać posiekane zioła i całość podgrzewać na średnim ogniu. Ziemniaki pokroić w kostkę i wrzucić do sosu. Dusić pod przykryciem, aż zmiękną. Pulpety podgrzać w sosie i podawać z ryżem.

Ostrych wrażeń! Karla