Tagi

, , , , , , , , , ,

Rozpływające się w ustach ciasto czekoladowe, które rozbudzi wszystkie zmysły :) Idealne na romantyczny wieczór (w końcu czekolada to afrodyzjak!). Ciasto jest kruche, delikatne i wręcz opływające czekoladą! Zapewniam, że nie poprzestaniecie na jednym kawałku… będziecie sięgać po kolejny i kolejny… :)ciastoczekoladoweSkładniki i przygotowanie:DSCF2662

  • 250 g gorzkiej czekolady
  • 225 g masła
  • 5 jajek
  • łyżka mąki
  • 2 łyżki rumu
  • starta skórka z pomarańczy
  • 90 g cukru
  • 100 g mlecznej czekolady
  • cukier puder

Czekoladę i masło rozpuścić w kąpieli wodnej (czekoladę i masło umieścić w żaroodpornym naczyniu lub rondelku, następnie zanurzyć w większym garnku z gotującą się wodą. Masę mieszać, do czasu aż powstanie jednolity płyn). Do lekko przestudzonej masy dodawać po jednym żółtku jajka, a następnie dodać mąkę, rum oraz skórkę z pomarańczy (zamiast rumu i skórki z pomarańczy można ciasto2dodać inny alkohol np. malinówkę lub wiśniówkę!). Całość starannie wymieszać. Następnie białka jaj ubić z cukrem. Łyżką delikatnie łączymy białka z masą czekoladową. Ciasto przełożyć do formy. Piec ok. 30 minut w 180 stopniach.
Mleczną czekoladę roztopić i utworzyć na folii aluminiowej czekoladowe wzory, następnie schłodzić w lodówce. Ciasto udekorować cukrem pudrem oraz przygotowanymi wcześniej ozdobami z mlecznej czekolady.

Bon appetit! Karla

 
Reklamy