Tagi

, , , , , , , ,

Masła smakowe – mieszanka świeżego masła z różnorakimi przyprawami i składnikami. Mogą być ziołowe, mogą być pikantne, a nawet słodkie. Idealnie pasują do świeżego pieczywa, kotletów, steków, ryb i grzanek. Dziś przedstawiam Wam przepis na trzy smaki masła: paprykowe, ziołowe oraz czosnkowe. Świetnie pasują do pizzowych bułeczek. 2masla

Składniki i przygotowanie:

  • 3/4 kostki masła
  • 1/4 czerwonej papryki
  • 2 ząbki czosnku
  • łyżka posiekanej natki pietruszki
  • 1/2 łyżeczki chilli
  • 1 łyżeczka papryki słodkiej
  • kilka listków świeżej bazylii i oregano (mogą być też suszone zioła)
  • przyprawa do masła lub czosnek granulowany
  • cytryna
  • pieprz
  • sól

Przygotowane masło podzielić na 3 równe części, każdą z nich umieścić w osobnym naczyniu. Masło skropić cytryną.
Do pierwszego z nich posiekać czosnek, dodać szczyptę soli, pieprzu i przyprawy do masła. Wszystko razem utrzeć. Do drugiego naczynia dodajemy posiekaną paprykę, szczyptę soli oraz chilli i paprykę słodką. Ucieramy. Do trzeciego dodajemy posiekane lub suszone zioła oraz pietruszkę, szczyptę soli i odrobinę pieprzu. Ucieramy. Masło uformować w dowolny kształt i odstawić do lodówki, by stwardniało.

Smacznego! Karla