Tagi

, , , , , , ,

Zupa Szczi – jest to tradycyjna rosyjska zupa z warzyw liściastych. Może to być szpinak, szczaw lub kapusta, gotowana w bulionie mięsnym, rybnym lub grzybowym. Do tego odrobina pomidorów, by nadać zupie koloru i wyjątkowego smaku! Podaje się ją z kaszą, pierożkami lub kulebiakami – jednak zamiast tego ja dodaję do niej ziemniaki. Zimowa aura sprawia, że taka zupa  nie tylko świetnie rozgrzeje, ale także niesamowicie nas nasyci!

Skład i przygotowanie:szczi

  • 2 l bulionu wołowego
  • 300 g kiszonej kapusty
  • 250 g poszatkowanej białej kapusty
  • 5 ziemniaków obranych i pokrojonych w kostkę
  • 1 korzeń pietruszki
  • 1 marchewka
  • 1 cebula
  • 400 g pokrojonych pomidorów z puszki
  • 3 łyżki masła
  • 2 liście laurowe
  • 2 łyżki musztardy rosyjskiej
  • sól i pieprz do smaku
  • kwaśna śmietana
  • natka pietruszki

Do gotującego się bulionu wołowego dodajemy pokrojone w kostkę ziemniaki oraz poszatkowaną kapustę, dodajemy liść laurowy. Gotujemy pod przykryciem ok. 10 minut. Kapustę kiszoną odciskamy i kroimy, następnie dodajemy do zupy. Całość gotujemy pod przykryciem kolejne 10 minut.
Pokrojoną w krążki marchew i pietruszkę oraz pokrojoną w piórka cebulę dusimy pod przykryciem na maśle ok. 5 minut. Warzywa dodajemy do bulionu i całość gotujemy jeszcze ok. 20 minut. Po tym czasie do zupy dodajemy pomidory z puszki i gotujemy jeszcze ok. 5 minut. Doprawiamy musztardą, solą oraz pieprzem. Podajemy udekorowane kwaśną śmietaną oraz natką pietruszki.
Smacznego!