Tagi

, , , , , , , , , , , ,

Kuchnia chińska to niesamowita różnorodność – nietypowe połączenia smaków, aromatów i składników. W Chinach gotowanie jest swoistego rodzaju sztuką, dlatego też kucharze pieczołowicie dobierają produkty. Potrawa stworzona z uczuciem i z namaszczeniem jest wyrazem szacunku do matki ziemi, która zaspokaja nasze potrzeby cielesne oraz duchowe. Idea ta jest dla Chińczyków bardzo ważna, gdyż od wieków żyją oni w ciężkich warunkach.
Moja przygoda z kuchnią chińską zaczęła się kilka temu. Często odwiedzałam chińską restaurację nieopodal mojego miejsca zamieszkania. Kiedy spróbowałam już większości dań i pokochałam kuchnie chińską postanowiłam troszkę o niej poczytać, dokształcić się… aby móc przygotować coś wyjątkowego w domowym zaciszu. I tak jak w opisie powyżej: dobrałam starannie składniki, by stworzyły niepowtarzalną całość! Kawałki świeżej wołowiny przesiąknięte ostrym aromatem czosnku, do tego soczysta fasolka i groszek, chrupiąca zielona papryka posypane prażonym sezamem! Dla wielbicieli ostrych wrażeń polecam dodanie chili…wolowina

Składniki i przygotowanie:

  • 500 g wołowiny
  • 1 zielona papryka
  • szklanka zielonego groszku (mrożonego lub świeżego)
  • szklanka zielonej fasolki (mrożonej lub świeżej)
  • 5 ząbków czosnku
  • 4 łyżki sezamu
  • 1 papryczka chili
  • 6 łyżek sosu sojowego
  • 2 łyżki alkoholu
  • olej do smażenia

Na rozgrzaną patelnię (bez tłuszczu) wrzucamy sezam i prażymy go, mieszając, aż zacznie wydzielać zapach i lekko się złocić. Odstawiamy go do wystygnięcia.
Wołowinę pokroić w cienkie paski. W Woku rozgrzać olej, dodać mięso i smażyć mieszając, aż zmieni kolor z każdej strony. Dodajemy fasolkę szparagową oraz groszek i smażymy, aż mięso i warzywa zmiękną. Dodajemy sos sojowy, alkohol, paprykę, chili i smażymy ok. 2 minut.
Gotowe danie obsypać prażonym sezamem. Podawać z makaronem skropionym sosem sojowym.

Smacznego! Karla