Tagi

, , , , , , , , , , , , ,

Na śniadanie bardzo lubię jeść jajka. Są smaczne w różnej postaci: gotowane na twardo, na miękko ze świeżym masłem i solą, jako pasta jajeczna, jajka sadzone z bekonem…
Kiedy już wykorzystam te wszystkie możliwości i mam rano odrobinę więcej czasu (np. w sobotę lub Wielkanoc), przygotowuję jajka w zupełnie innej postaci. Wykwintne, ciepłe i zdrowe śniadanie wprawia w dobry nastrój i sprawia, że dzień staje się przyjemniejszy. Jajko zapieczone w piekarniku z grzankami, serem, boczkiem i świeżym szczypiorkiem! Nie ma lepszego sposobu na dobry początek dnia!muffiny sniadaniowe1

Składniki i przygotowanie (na ok. 8 muffinów):

  • 5-6 jajek
  • 4 łyżki startego żółtego sera
  • 2 łyżki mąki
  • 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 4 łyżki drobno pokrojonego wędzonego boczku
  • kromka chleba razowego
  • łyżka masła
  • 2 łyżki posiekanego szczypiorku

Jajka wbić do miski, rozbełtać. Dodać mąkę, proszek do pieczenia, starty żółty ser oraz szczypiorek, dokładnie wymieszać. Chleb pokroić w kostkę, podsmażyć na złoto na maśle. Boczek podsmażyć na patelni.
Papierowe, podwójne foremki do muffinek ustawić w formie do pieczenia muffin. Na dnie każdej z nich ułożyć kilka grzanek. Następnie zalać je masą jajeczną pozostawiając ok. 1 cm wolnego miejsca w foremce. Na wierzchu muffinek ułożyć kawałki smażonego boczku. Muffinki piec w 180 stopniach (z użyciem termoobiegu) przez ok. 15-20 minut, aż jajka się zetną.

Zdrowych poranków! Karla