Tagi

, , , , , , , ,

Wielkanoc zbliża się wielkimi krokami. Co przygotować na świąteczne śniadanie, żeby było oryginalne i smaczne? Nużą Cię już zwykłe jajka? :) Wypróbuj jajka marmurkowe – ugotowane na twardo, które swój wyjątkowy wygląd zawdzięczają czarnej herbacie i mieszance korzennych przypraw. Delikatny smak jajka zostaje wzbogacony aromatem azjatyckich korzeni i przypraw. Jajka idealnie komponują się z pikantnymi sosami. jaja

Składniki i przygotowanie:

  • 8 jajek
  • 3 torebki czarnej herbaty
  • ok. 10 ziaren pieprzu
  • 1 laska cynamonu
  • 1 gwiazdka anyżu
  • 1 suszona papryczka chili
  • łyżka ziaren kolendry
  • łyżka soli
  • 3 łyżki sosu sojowego
  • łyżka alkoholu

Jajka ugotować na twardo. Poczekać aż się ostudzą, następnie delikatnie potłuc skorupki, aby nie odpadły od jajek. Jajka wraz z pozostałymi składnikami włożyć do garnka z wodą i gotować na małym ogniu ok. 30 minut. Tak przygotowane jajka w zalewie wstawić do lodówki na całą noc. Rano jajka obrać i podawać z pikantnym sosem.

Smacznego! Karla

Brak pomysłu  na wyjątkowe śniadanie Wielkanocne? Spróbuj także wytrawnych muffin śniadaniowych!