Tagi

, , , , , , ,

Od urodzenia mieszkam na Śląsku. I pomimo tego, że moja rodzina nie pochodzi „stąd”, to w jakimś stopniu zakorzeniła się w regionalnej kulturze. Do naszego języka wkradły się elementy śląskiej gwary, a do kuchni śląskie akcenty i aromaty. Jedną z moich ulubionych potraw jest śląski żur na domowym zakwasie. Moja mama przygotowywała go na zakwasie kupionym w sklepie. Ja, naprawdę polubiłam żurek, kiedy poznałam babcię mojego narzeczonego. Aromatyczna, gęsta zupa z dużą ilością boczku, grzybów o pięknym, ciemnym kolorze – oczywiście przygotowywana na bazie domowego zakwasu. To właśnie dobry zakwas jest tajemnicą pysznego żuru! Teraz przygotowuję zakwas sama. Nie wymaga to dużego wkładu pracy, a efekt jest naprawdę smakowity! :)

zurek11

Składniki i przygotowanie (zakwas przygotowany z tego przepisu wystarcza na dwie zupy):

Na zakwas:

  • 1 szklanka mąki żytniejzurek22
  • 1/3 szklanki otrąb żytnich 
  • skórka z jednej kromki czerstwego chleba razowego
  • 0,75 l letniej wody
  • 4 ząbki czosnku
  • liść laurowy
  • łyżeczka cukru

Mąkę żytnią, otręby, cukier umieścić w słoiku, zalać letnią wodą. Dodać liść laurowy, skórkę chleba razowego oraz czosnek. Słoik obwiązać bawełnianą ściereczką i odstawić w ciepłe miejsce na 5 dni.

Na żurek:
  • zakwas na żurek śląski (1/2 z powyższego przepisu)
  • 250 g surowego boczku ze skórą
  • łyżka drobno pokrojonej słoniny
  • 1 cebula
  • garść suszonych grzybów
  • 2 kiełbasy śląskiej
  • 2 liście laurowe
  • 2 ziarna ziela angielskiego
  • kilka ziaren kminku
  • łyżeczka cukru
  • sól i pieprz do smaku
  • gotowane na twardo jajka

Do garnka wlać 2 litry wody. Z boczku odciąć skórę i wrzucić do garnka razem z zielem angielskim i liśćmi laurowymi. Zagotować. Grzyby umieścić w miseczce i zalać wrzącą wodą. Odstawić pod przykryciem na 10 minut. Następnie całość wlać do zupy. Gotować, aż grzyby zmiękną.
Boczek i cebulę pokroić w kostkę. Na patelni rozpuścić słoninę i podsmażyć boczek i cebulę.
Kiedy grzyby zmiękną, do zupy wlać zakwas na żur, dodać kminek. Całość zagotować. Dodać podsmażony boczek, cebulę i słoninę, ponownie doprowadzić do wrzenia. Doprawić do smaku solą i pieprzem.
Podawać z pokrojonymi w ćwiartki jajkami i gotowanymi ziemniakami.