Tagi

, , , , , , , , , , , , , ,

Dzień kobiet, dzień kobiet! :) Z tej okazji dla wszystkich wspaniałych babeczek przygotowałam wystrzałowe, wiosennie zielone muffiny o smaku zielonej herbaty i migdałów! Muffiny są bardzo proste i szybkie w przygotowaniu (także i Wy, drodzy panowie, zdołacie je przygotować dla ukochanej bez żadnego problemu :)). Delikatny aromat herbaty, idealnie współgra ze smakiem migdałów.
Co sprawiło, że ta babeczka ma taki piękny wiosenny kolor? Ostatnio zaopatrzyłam się w japońską zieloną herbatę matcha. Ma intensywny smak i kolor, jest wyśmienita do picia… ale jest też świetnym naturalnym barwinkiem spożywczym :) Więcej o tej herbacie dowiecie się w innym artykule. A teraz zapraszam na zielone muffiny!

muffSkładniki i przygotowanie (na ok. 8 muffin):

  • 1,75 szklanki mąkimuff2
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 1/2 łyżki sody
  • 100 g pokrojonych drobno migdałów
  • 125 g cukru
  • 3 łyżeczki herbaty matcha
  • szklanka mleka
  • 1/3 szklanki oleju
  • jajko
  • kilka kropli olejku migdałowego

W dużej misce wymieszaj mąkę, cukier puder, proszek do pieczenia, sodę, herbatę oraz pokrojone migdały. W drugim naczyniu dokładnie wymieszaj ze sobą olej, mleko, jajko oraz olejek migdałowy, a następnie dodaj do reszty składników i dokładnie wymieszaj. Ciasto wlej do podwójnych papierowych foremek wypełniając je do 3/4 wysokości. Piecz w temperaturze 200 stopni przez ok. 20 minut.

Wiosennych radości! Karla

Reklamy