Tagi

, , , , , , , , , , ,

Herbata to nie tylko aromatyczny, ciepły napój. Można ją wykorzystać na wiele sposobów w naszej kuchni. Można przygotować z niej pyszny deser lub wyśmienity sos do rozpływającego się w ustach mięsa. Jej słodko-cierpki smak nadaje mięsu niepowtarzalny charakter i piękny, ciemnobrązowy odcień. Karczek duszony w mocnej czarnej herbacie był kolejnym eksperymentem w mojej kuchni. I muszę przyznać, że bardzo udanym! Mięciutkie mięso nadziane czosnkiem z sosem z herbaty, wytrawnego wina, słodkich jabłek i cebuli… Poezja!karczekmale

Składniki i przygotowanie:

  • 500 g karczku wieprzowego
  • 0,5 litra gorącego bulionu warzywnego
  • 3 torebki czarnej herbaty
  • szklanka wytrawnego wina
  • 2 słodkie jabłka
  • 1 duża cebula
  • kilka ząbków czosnku
  • papryka słodka
  • gałka muszkatołowa
  • sól i pieprz
  • 3 łyżki oleju

Do gorącego rosołu wrzucić torebki z herbatą. Zaparzać pod przykryciem ok. 8 minut.
Ząbki czosnku przekroić na pół. Następnie naciąć niewielkie otwory wkarczekmale1 mięsie i nafaszerować je czosnkiem. Mięso natrzeć solą i pieprzem z każdej strony i obsypać słodką papryką. Mięso podsmażyć na złotobrązowy kolor z każdej strony, po czym podlać odrobiną herbaty. Mięso dusić w herbacie pod przykryciem przez ok. 1,5 godziny odwracając je i podlewając co jakiś czas naparem, by karczek się nie przypalił.
Jabłka i cebulę obrać> Owoce pokroić w grubą kostkę, cebulę w piórka.
Do herbacianego sosu dolać szklankę wina i włożyć jabłka i cebulę. Całość dusić jeszcze 10 minut.
Mięso pokroić w plastry, podawać z sosem, jabłkami i cebulą.

Smacznego! Karla