Tagi

, , , , , , , , , ,

Pomimo tego, że za oknem jeszcze od czasu do czasu śnieg, nie da się ukryć, że nadchodzi wiosna. Niedługo zrzucimy ciepłe swetry i grube kurtki… Tak więc najwyższy czas zacząć myśleć o swojej sylwetce! Czas na zdrowe drugie śniadania i przekąski. Wielu z Was na pewno będzie twierdzić, że to co zdrowe nie może być dobre. Nic bardziej mylnego! Świetną i zdrową propozycją na drugie śniadanie w pracy są… ciasteczka! :) Słodkie i sycące, ale dietetyczne. Jak to możliwe? Otręby sprawiają, że czujemy się syci, a banan dodaje nam sporo energii :) Sprawdź także przepis na ciasteczka owsiane z migdałami i poprawne dietetycznie smakołyki – ciasteczka owsiane!

ciastka

Składniki i przygotowanie:

  • 1 i 1/2 szklanki płatków owsianych
  • szklanka otrębów owsianych
  • 1/2 szklanki otrębów żytnich
  • 1 dojrzały banan
  • jajko
  • kilka kostek gorzkiej czekolady
  • szklanka nektaru bananowego
  • pół kostki masła
  • 3 łyżki miodu

Otręby, płatki owsiane, czekoladę oraz pokrojonego w plastry banana wymieszać w większej misce. Piekarnik nagrzać do 200 stopni.
Masło i miód roztopić na patelni, przelać do osobnej miski, a następnie dodać sok bananowy i jajko – dokładnie zmiksować lub wymieszać. Masę przelać do suchych składników i dokładnie wymieszać. Na blasze wyłożonej papierem do pieczenia formować ciasteczka i piec ok. 15-20 minut.