Tagi

, , , , , , , , , ,

Wiosenne słońce wprawia mnie w dobry humor! Już niedługo drzewa i krzewy wybuchną świeżą zielenią, a ziemię pokryje zielony, puszysty dywan z traw. Żeby choć troszkę przybliżyć sobie ten wiosenny krajobraz ugotowałam pyszny, wykwintny krem z brokułów. Dodatek migdałów i sera gorgonzola sprawia, że jej smak jest oryginalny i różni się od tradycyjnej zupy brokułowej… Spróbujcie sami! Naprawdę warto ;)

zupaaa1Składniki i przygotowanie:

  • 1,5 litra bulionu warzywnego
  • 300  ml mleka
  • 600 g brokułów
  • 100 g mielonych migdałów
  • 100 g sera gorgonzola
  • kwaśna śmietana do przybrania
  • migdały do przybrania
  • sól i pieprz do smaku

Bulion zagotować z mlekiem. Do gotującego bulionu dodać różyczki brokułów. Gotować aż warzywa zmiękną (ok. 8 minut). Mielone migdały wrzucić na rozgrzaną patelnię i prażyć, aż nabiorą złotego koloru. Do zupy dodaj migdały oraz pokrojony ser gorgonzola. Całość miksuj, aż uzyskasz gładki, zielony krem. Całość dopraw do smaku solą i pieprzem, następnie zagotuj. Podawaj z kwaśną śmietaną i pokrojonymi migdałami.

Smacznego! Karla