Tagi

, , , , , , , , , ,

Co roku w Święta Bożego Narodzenia „buduję” domek z piernika – mam przy tym mnóstwo zabawy. Ostatnio zastanawiałam się, dlaczego nikt nie piecze domków z okazji Świąt Wielkanocnych. W końcu jest to świąteczny czas, spędzany w gronie najbliższych, czas wiosenny i radosny. Dlatego w tym roku postanowiłam przygotować domek na Wielkanoc. Domek zamiast z piernika został przygotowany z kruchego ciasta imbirowo-cytrynowego. Kolorowy, wiosenny z dużą ilością słodkich jajeczek i cukrowych dekoracji! Jest nie tylko słodką ozdobą świątecznego stołu – sprawia też wiele radości najmłodszym świątecznym gościom :) W tym roku wiosna za oknem nie jest zbyt zielona – a wręcz przeciwnie: mroźna i biała – dzięki takiemu świątecznemu domkowi atmosfera w naszych domach się ociepli ;)amale
Od Łukasza – głównego architekta: Na szczególną zasługuje drzewko. Na samym początku zastanawialiśmy się, czy będzie to grzybek, czy drzewko. Jednak grzyby rosną jesienią, więc postanowiliśmy razem, że powstanie drzewko „baobab”. Proszę również zwrócić uwagę na pięknie pomalowany kakao dach oraz ościeżnicę drzwi i elewację w ludowym stylu :D Niestety projekt umieszczenia obok domku stawu z rybkami nie został zaakceptowany… :)

Składniki i przygotowanie:emale

  • 500 g mąki
  • 4 jajka
  • 4 żółtka
  • 500 g cukru pudru
  • 2 łyżki startego świeżego imbiru
  • starta skórka z cytryny
  • szklanka cukru
  • cukrowe lub czekoladowe jajeczka, koniecznie baranek, kurczaczki i inne świąteczne ozdoby

Do dużego garnka wlać wody, do mniejszego wbić jajka, żółtka i wsypać cukier. Rondelek ze składnikami wstawić do większego z wodą, ustawić na niewielkim ogniu, ucierać aż do zagotowania wody. Następnie dodać imbir i skórkę cytrynową. Mieszać przez kilka minut, następnie wyciągnąć rondelek z ciastem z wody. Masę ostudzić, dodać mąkę i wyrobić ciasto. Tak przygotowane ciasto rozwałkować na stolbmalenicy. Z rozwałkowanego na ok. 1 cm ciasta formujemy prostokąty (można przygotować własny szablon lub znaleźć gotowy w Internecie): ściany boczne, przednie i dach. Formujemy również podłoże i komin. W ścianach bocznych wycinamy otwory na okna, w przedniej drzwi. Na prostokątach, które będą dachem możemy odbić kształt dachówki. Musimy przygotować również komin, tu niestety nie ma szablonu, sami formujemy bryłkę z ciasta ;)
Całość układamy na dużej, płaskiej blasze wyłożonej folią do pieczenia. Ciasto pieczemy w 180 stopniach przez około 15 minut.
Po upieczeniu części domku muszą ostygnąć. Po ostygnięciu ciasta układamy podłoże naszego domku na płaskiej powierzchni (taca, deska).
Musimy przygotować karmel, który sklei poszczególne elementy naszego domku. W tym celu wsypujemy do garnka szklankę cukru i rozpuszczamy, aż powstanie karmel. Każdą ściankę domku smarudmalejemy z brzegu gorącym karmelem, sklejamy ze sobą poszczególne elementy. Następnie ozdabiamy nasz domek kolorowym lukrem, cukrowymi posypkami, jajeczkami, barankami, kurczaczkami, zajączkami i innymi słodkościami ;) W przypadku zdobienia domku nie jest ważny przepis, ale własna inwencja twórcza! Zachęcam do przygotowywanie domku razem z dziećmi – sprawi im to mnóstwo frajdy :)
Jeśli ktoś z Was zdecyduje się upiec domek Wielkanocny – to podzielcie się zdjęciem i przepisem z innymi :) Przysyłajcie zdjęcia swoich domków na karlaant@poczta.fm !

Słodkich Świat! Karla