Tagi

, , , , , , , , , ,

Ciasteczka owsiane zazwyczaj kojarzone są jako dietetyczne – ale uwaga – nie w tym przypadku! Te ciastka są dosyć tłuste, ale za to baaardzo aromatyczne i mocno kokosowe. Dodatek mleka kokosowego i dużych kawałków świeżego kokosa sprawiają, że ciastka mają niepowtarzalny smak i są niesamowicie sycące! Chrupiący kokos i delikatny smak mleczka tworzą pyszną całość! :)

ciastkoSkładniki i przygotowanie:

  • 1 szklanki płatków owsianych
  • szklanka otrębów owsianych
  • 1/2 szklanki otrębów żytnich
  • 1/2 szklanki wiórków kokosowych
  • 1/2 miąższu świeżego kokosa
  • jajko
  • szklanka mleka kokosowego z puszki
  • pół kostki masła
  • 3 łyżki miodu

Otręby, płatki owsiane, wiórki kokosowe oraz miąższ koksa wymieszać w większej misce. Piekarnik nagrzać do 200 stopni.
Masło i miód roztopić na patelni, przelać do osobnej miski, a następnie dodać mleko kokosowe i jajko – dokładnie zmiksować lub wymieszać. Masę przelać do suchych składników i dokładnie wymieszać. Na blasze wyłożonej papierem do pieczenia formować ciasteczka i piec ok. 15-20 minut.

Smacznego! Karla

Reklamy