Tagi

, , , , , , , , , , , , , ,

Wielkanoc to czas radosny i wiosenny. Kolorowe pisanki, cukrowe baranki, czas spędzany z rodziną. Taki czas warto spędzić z naszymi milusińskimi w kuchni. W zeszłym roku szukałam ciekawych pomysłów kulinarnych na Wielkanoc, które można przygotowywać z dziećmi. Na jakiejś angielskiej stronie natrafiłam na zdjęcie puszystego zajączka obsypanego kokosem – jednak nie został podany sposób jego przygotowania. Strasznie mi się spodobał i podjęłam próby przygotowania podobnego. Zeszłoroczna próba nie spełniła moich oczekiwań – zając był przygotowany na bazie ciasta „kopiec kreta” – czyli duża ilość kremu. Ostatecznie był troszkę płaski, ale całkiem ładny. W tym roku przygotowałam zająca z ciasta na muffiny. I to był strzał w dziesiątkę! Ciasto dobrze wyrasta, jest smaczne i można z niego wycinać dowolne kształty. Zajączek otrzymał imię Rafael. Dlaczego Rafael? Ponieważ jego futerko smakuje jak słodkie migdały i kokos… I każdy kolejny kęs jest przyjemnością dla podniebienia…

zajacSkładniki i przygotowanie:

  • 3,5 szklanki mąki
  • 4 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 1 łyżka sody
  • 100 g gorzkiej lub deserowej czekolady
  • 1,5 szklanki cukru pudru
  • 4 łyżki kakao
  • 2 szklanki mleka
  • 2/3 szklanki oleju
  • 2 jajka
  • 2 łyżki cukru z prawdziwą wanilią
  • 1 budyń śmietankowy
  • szklanka mleka
  • 3 łyżki cukru
  • 200 g masła
  • 3 łyżki alkoholu
  • 2 łyżki syropu o amaretto
  • 100 g mielonych migdałów
  • wiórki kokosowe do dekoracji
  • masa cukrowa lub marcepanowa
  • laska wanilii

W dużej misce wymieszaj mąkę, cukier puder, proszek do pieczenia, sodę, kakao, cukier z wanilią oraz pokrojoną czekoladę. W drugim naczyniu dokładnie wymieszaj ze sobą olej, mleko i jajko, a następnie dodaj do reszty składników i dokładnie wymieszaj. Większą część ciasta wlej do tortownicy, pozostałą część do jednej papierowej foremki do muffinów (to będzie głowa zająca) oraz jednej małej papierowej formaki do pralin (a to będzie jego ogonek :)). Ciasto  w tortownicy piecz w temperaturze 200 stopni przez ok. 40 minut, natomiast muffiny ok. 20 minut. Odstaw ciasto do wystygnięcia.
W międzyczasie przygotuj krem do ciasta: w 1/2 szklance mleka rozpuść budyń śmietankowy. Drugą połowę mleka wlej do garnka i zagotuj. Dodaj rozpuszczony budyń i poczekaj aż zgęstnieje. W misce ucieraj masło dodając powoli ostudzony budyń. Następnie dodaj alkohol, syrop oraz mielone migdały i dokładnie wymieszaj, aby powstała jednolita masa.
Ostudzone ciasto przekrój na pół, posmaruj kremem i złóż z powrotem w całość. Z ciasta wytnij kształt zająca, a następnie wysmaruj go dokładnie kremem. W miejscu, w którym powinna znajdować się głowa zająca umocuj większą muffinę przy pomocy kremu lub wykałaczki. W miejscu ogonka przymocuj mini-muffinkę. Całość wysmaruj kremem a następnie obsyp wiórkami kokosowymi tak, by przypominały puszyste futerko. Z reszty ciasta możesz zrobić nóżki zajączka. Z masy cukrowej ulep uszy zająca i przymocuj na głowie. Resztki ciasta można pokruszyć i rozsypać dookoła królika, tak by wyglądały jak świeża ziemia :)  Z laski wanilii wyciąć wąsy zajączka :)

Wesołych Świąt! Karla