Tagi

, , , , ,

Dawniej na wsiach do wyrobu masła używało się maselnic. Dziś mało kto przygotowuje masło samodzielnie – w codziennym pośpiechu biegniemy na zakupy do marketu i kupujemy gotowe produkty. Czasem, kiedy najdzie mnie ochota, lubię przygotować w domu własne masło. Pomimo tego, że nie posiadam w domu ani maselnicy, ani  świeżego, wiejskiego mleka udaje mi się przygotować pachnącą maślanką osełkę.

maslo

W jaki sposób? Wystarczy tylko:

  • 1 litr śmietany kremówki
  • plastikowa butelka o pojemności 1,5 l

Do plastikowej butelki wlać śmietanę, szczelnie zakręcić. Potrząsać butelką przez około 30 minut, aż poczujemy, że robi się ciężka i zauważymy, że w mleku zaczynają się tworzyć grudki masła. Butelkę rozciąć i wyciągnąć masło. Masło włożyć do miseczki z wodą i drewnianą łyżką wyciskać z niego resztki maślanki. Na koniec uformować na kształt osełki.
Najlepiej smakuje z domowym chlebem :)

Smacznego! Karla