Tagi

, , , , , , , ,

Chyba nie ma nic smaczniejszego niż kromka jeszcze ciepłego chleba z rozpływającym się świeżym masłem… Zapach świeżo upieczonego chleba przywołuje na myśl wakacje u babci na wsi. Do tego masło ze swojskiego mleka… Czasem warto zrobić sobie taką przyjemność i na śniadanie upiec chleb z chrupiącą skórką i ubić świeże, pachnące masełko.

chlebwieloziarnisty

Składniki i przygotowanie:

  • 1 kg mąki krupczatki
  • 6 łyżek siemienia lnianego
  • 6 łyżek otrąb żytnich
  • 3 łyżki sezamu
  • 2 łyżki pestek z dyni
  • 1,5 łyżki soli
  • 5 łyżeczek cukru
  • 70 g drożdży
  • 1 litr ciepłej wody

Pokruszone drożdże, mąkę, cukier i ziarna wymieszać i zalać ciepłą wodą. Wyrobić luźne ciasto i odstawić do wyrośnięcia na 20 minut.
Ciasto ponownie wyrobić, a następnie przełożyć na wysmarowaną tłuszczem blachę i ponownie odstawić na 20 minut.
Kiedy ciasto wyrośnie piec w piekarniku ok. 1 godziny w 230 stopniach.

Miłego chrupania! Karla